Diyarbakır STK'ların Kobani açıklaması

20.09.2014

20.09.2014

Kürt halkı, bir kez daha katliamlarla karşı karşıya.

Kürt halkı bir kez daha vahşi saldırılar altında; yaşam alanlarını bırakıyor, göç ediyor.

Şengal’de Kürt Ezidi toplumunun yaşadığı katliam ve yüzbinlerin göçü devam ederken, Kürt halkı bu kez Kobanide benzer bir saldırı ve felaketle karşı karşıya. Suriye ve Irak ordularından elde ettikleri ağır ve modern silahlar ve bazı devletlerden adlıkları güç ve destekle kendine “İslam Devleti”  adını vermiş bir yapı son bir yıldır Kürt sivil halkına karşı en ağır ve barbarca suçları işlemektedir.

Hiçbir insani, ahlaki ve hukuki kural ve kaide tanımayan bu vahşi gruplar, Şengal’den sonra son günlerde bütün gücüyle Kobani bölgesine saldırılarını yoğunlaştırmış, bu saldırılar nedeniyle binlerce sivil insan yaşam alanlarını terk etmek durumunda kalmıştır. Kobani Bölgesine yönelik saldırıların başarılı olması durumunda, on binlerce sivil insanın hayatını kaybetmesi ve yüz binlercesinin “sınırların” ötesine göç etmesi gibi büyük bir insani felaketin yaşanacağı anlaşılmaktadır.

Bu vahşi saldırılara karşı Kobani halkıyla dayanışma içinde olmak, insani sorumluluğun gereği olduğu gibi, Kobanide sivil Kürt halkını korumak aynı zamanda devletlerin ve uluslararası toplumun da ahlaki ve hukuki bir sorumluluğudur.

Biz Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri olarak, Kürt toplumundan Ezidi Kürtler gibi, Kobanideki Kürtlerin de yaşadığı bu büyük felaket karşısında duyarlı olmaya, her türlü maddi ve manevi desteği sunmaya çağırıyoruz.

Bizler ayrıca tüm Kürt siyasi yapılarının da farklılıklarını bir yana bırakarak birlikte ve dayanışma ruhu içinde Kobani halkına sahip çıkmaya ve destek sunmaya davet ediyoruz. Rojava’daki Kürt halkının kazanımlarını korumak tüm Kürtler için tarihsel bir görev ve sorumluluktur.

Bu barbar gruplar Kürt sivil halkına dönük uluslararası insan hakları sözleşmelerinde de tanımlanan başta savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar gibi en ağır eylemleri pervasızca işlemektedir.  Kürt sivil halkını korumak uluslararası toplumun da kendi temel belgelerinden kaynaklanan bir sorumluluğudur. Şengalde yaşandığı gibi büyük bir insani trajedi yaşanmadan uluslararası toplumu tavır almaya, hareket geçmeye ve gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.

Bu amaçla; Kürt halkının yaşadığı bu insani felakete uluslararası duyarlılığı artırmak, Uluslararası destek ve korumayı sağlamak amacıyla Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri olarak belli bazı ülkelerin Türkiye’deki Büyükelçiliklerine, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Komisyonu yetkililerine endişe ve beklentilerimizi ifade eden bir çağrı mektubunu göndereceğiz.

Hükümetin de saldırı ve katliamlardan kaçarak Türkiye’ye geçen on binlerce sivil halka acilen gerekli korunma, barınma ve diğer gerekli insani yardımı yapmaya davet ediyoruz.

Bizler de sivil toplum örgütleri olarak, daha önce Rojava ve Şengal için başlatılan maddi ve manevi yardım çalışmalarını daha da güçlendirerek yapmaya devam edeceğiz. Halkımızdan insanlık dışı saldırılara maruz kalmış Kobanideki Kürt halkı için en yüksek düzeyde dayanışma ve duyarlılık beklediğimizi ifade etmek istiyoruz.

Gün barbarlığa karşı kendini koruyan ve tarihinin en meşru direnişini sergileyen Roajava halkımızla birlik ve dayanışma günüdür.

Saygılarımızla,

Diyarbakır Barosu