07.05.2019

BASINA ve KAMUOYUNA

7 Mayıs 2019, Diyarbakır

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart 2019 yerel seçimleri kapsamında yapılmış olan İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimini, seçimden 36 gün sonra iptal etmiş ve seçimin yenilenmesine karar vermiştir.

YSK daha önce de önce de, adaylık sürecinde seçilme yeterliliğine sahip olduğuna karar verdiği adayların, seçildikten sonra KHK ile ihraç edilen kamu görevlilerine mazbata verilemeyeceği yönündeki hukuksuz ve hakkaniyetsiz kararı ile zaten saygınlığını, bağımsız ve tarafsızlığını tümden yitirmişti. İstanbul seçimlerinin iptali ile YSK hakkındaki tespitlerimizi teyit edilmiştir.

YSK; iktidarın baskılarına boyun eğmiş, önce kazanan sekiz belediye başkanına mazbata vermeyerek seçimde ikinci olan parti adayına mazbata vermiş, nihayet İstanbul seçimlerini de hukuken açıklanması mümkün olmayacak şekilde iptal etmiştir. Böylece yurttaşların seçime, sandığa olan güveni de kalmamıştır. Hukuk; bölgeden-bölgeye, ilden-ile, partiden-partiye, adaydan-adaya değişebilecek bir kavram değildir. Herkese eşit uygulandığında, hukuk olur. Diyarbakır Barosu, YSK’nın verdiği bu kararı; hukuki dayanaktan yoksun, hukuk üstünlüğü ve güvenliği ilkesini, hukuk devletine olan güveni ortadan kaldıran bir karar olarak değerlendirmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Diyarbakır Barosu Başkanlığı Adına