Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.
- Baromuz
- Merkezler & Komisyonlar
- Komisyonlar
- Merkezler
- Raporlar
- Duyurular
- Yayınlar
- Baro Bültenleri
- Diğer
- İletişim
01.05.2019
Bugün 1 Mayıs,
1886 yılında Amerikan işçi sınıfının merkezi konumundaki ‘’kesif bir duman bulutu, yolların, demiryollarının, kanalların kesişmesi, hızla gidip gelen insanlarla dolu sokaklar, kudretli Dolar'a adanmış bir abide’’!diye betimlenen Chicago’da genel greve gidilecek ve işçiler o günden sonra 8 saatten fazla çalışmayacaklardı. İşte işçi sınıfı bu dolar abidesini sarsmaya başlıyordu. Temel slogan şuydu: Sekiz saat çalışma, sekiz saat dinlenme, sekiz saat canımız ne isterse!
Bu mücadeleler neticesinde 1889’da ıı. Enternasyonal 1 Mayıs’ı işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü olarak kabul etmiştir.Ülkemizde de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanmaktadır ama en çok hafızalara kazınan,1 Mayıs 1977 günü Taksim Meydanı'nda kutlanan İşçi Bayramı'nda 34 kişinin hayatını kaybetmesi ve 136 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan katliamdır.Faillerinin ortaya çıkarılmaması ise acısını yüreklerde taptaze tutmaktadır..
1 Mayıs;işçi sınıfının ,sömürüsüz sınıfsız bir toplum kurma mücadelesinin en güzel nişanesidir. .
Emperyalist sistem, emeğin sömürüsünün sürekliliğini sağlamak için işçi sınıfı ve diğer çalışanların dayanışma ve birlikteliğini engellemek istemektedir. Çalışanların yüz yıllarca süren, büyük bedeller ödenen mücadelesi ile elde edilen kazanımlarının korunması bu gün daha da önem kazanmıştır. Çünkü çalışma hayatına ilişkin adım adım gerçekleştirilen değişiklikler,özü itibariyle var olan kazanımları da yok etmeye yöneliktir.
Özellikle OHAL dönemi ve sonrasında sendikal mevzuata ve çalışma yaşamına ilişkin olarak getirilmek istenen düzenlemeler ile emeğin ekonomik ve demokratik mücadelesi engellenmek istenmektedir. Emek kesimi aleyhine düzenlemeler yapılmaktadır. Patronların ekonomik gücü, sermaye lehine, işçi aleyhine dengeyi daha da bozacak hukuk zırhı ile düzenlenmektedir.
Türkiye’de işçi ve emekçi kesiminin sömürü sistemine karşı verdiği mücadele bunun içindir ki; aynı zamanda antiemperyalist bir mücadele olmak zorundadır.
Bu 1 Mayıs’ta da işçi kitleleri birlik, mücadele ve dayanışma için tüm dünyada meydanları dolduracaklar. Bir kez daha işçi kitleleri 1886’da yakılan ateşi büyütmeye çalışacaklar. Ta ki kapitalist sömürü düzenini tamamen yakana dek!Bu vesile ile 1 Mayıs Emeğin Bayramını kutluyoruz.Üretenlerin, her türlü değeri yaratanların bayramı halkımıza kutlu olsun.
Bijî yek Gulan!
DİYARBAKIR BAROSU İNSAN HAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ