Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
UMUDUN DAĞINA (CUDİ?YE) SAHİP ÇIKALIM

18.07.2015


UMUDUN DAĞINA (CUDİ’YE) SAHİP ÇIKALIM

 18.07.2015

Yaklaşık 3 gündür Cudi Dağı’nın Güneydoğu eteklerinde yüzlerce hektarlık bir alanı etkileyen bir yangın baş göstermiş, zengin bir bitki örtüsüne sahip alan yanarak  kül olmuştur. 

Cudi Dağı, dini kitaplarda geçen kutsal niteliğinin yanı sıra, halk arasında Umudun Cudisi (Cûdîyê Mırada) olarak da bilinen Kürt ve bölgedeki diğer topluluklar arasında kültürel ve manevi bir değeri olan bu dağın yanması tabii ve kültürel mirasa da öldürücü bir zarar verecektir. 

Cudi Dağında yangının baş göstermesi ile birlikte Diyarbakır Barosu tarafından konu yakından takip edilmiş, bu çerçevede Baro Başkanımız tarafından Şırnak Valisi Sayın Ali İhsan SU, Şırnak Milletvekili Sayın Aycan İRMEZ ve Şırnak Belediye Başkanı Sayın Serhat KADIRHAN ile Silopiden birçok yerel kaynakla da görüşmeler yapılmıştır. Yangının başlamasından sonra geniş bir alana yayılması üzerine Orman Müdürlüğü ekiplerinin yangını söndürmede ve kontrol altına almada araç, gereç ve donanım bakımından yetersiz olduğu, yangının vahameti ile mücadele edecek nitelikte bir ilgi ve teknik desteğin kamu tarafından sağlanamadığı ağırlıklı bir görüş ve tespit olarak ortaya konulmuştur. Ancak gerek Orman Müdürlüğü görevlilerinin ve daha çok da halkın ve belediyelerin imkanlarıyla yangın şimdilik kontrol atına alınmıştır. Ancak mevsim koşulları, bölgedeki yüksek sıcaklık ve bitki örtüsü gibi koşullar nedeniye yangının tekrar yayılma tehlikesi bulunmaktadır. 

Şırnak Valisi Sayın Ali İhsan SU ile yapılan görüşmede; yangın kontrol altına alındıysa da yayılma tehlikesinin hala var olduğu, bu nedenle İl Orman Müdürlüğü’nün olanaklarıyla yetinilmeyerek Bakanlıktan yangınla mücadelede etkili araçlar tahsisi ve Cudi Dağına, tabii ve kültürel mirasa daha  hassasiyet gösterilmesi ve etkili tedbirler alınması talebinde bulunulmuştur. Şırnak Valisi, gerekli görülmesi durumunda ek yardım istinileceğini ve ilave tedbirler alınacağını ifade etmiştir.

Diyarbakır Barosu olarak gerek çevre hakkı çerçevesinde ve gerekse tabii ve kültürel mirasımızın korunması bakımından ve özellikle Cudi Dağı gibi toplumumuzda manevi bir yeri olan coğrafyamıza ilişkin en yüksek düzeyde hassasiyet sahibi olduğumuzu ve Cudi Dağı’ndaki yangını takip etmeye devam edeceğimizi ifade etmek isteriz.

Saygılarımızla.


Diyarbakır Barosu YK Adına

Av. Tahir ELÇİ/Baro Başkanı