Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
TOPLUM VİCDANINDA YENİ YARALAR AÇMAYIN…

01.10.2017

BASINA VE KAMUOYUNA

01.10.2017

TOPLUM VİCDANINDA YENİ YARALAR AÇMAYIN… 

Birleşmiş Milletler Örgütü, 1954 yılında oybirliği ile Ekim ayının ilk pazartesi gününü "Dünya Çocuk Günü" olarak kabul etmiştir.  Birleşmiş Milletler örgütüne üye ülkeler Ekim aynın ilk pazartesisini Dünya Çocuk Günü olarak kutlamaktadır. Maalesef bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu güne bu yıl da çocuk ölümleri, çocuk istismarı ve benzeri çocuklara yönelik yaygın hak ihlalleriyle girmenin yanı sıra, çocuk katliamlarını engellemekle yükümlü kamu otoritelerinin çocuk bedenleri üzerinden yarattıkları algıları büyük bir üzüntü ve öfkeyle gözlemlemekteyiz.

Son olarak 28 Eylül 2009 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik Köyünde hayvan otlattığı esnada atılan havan mermisiyle yaşamını yitiren ve ölümüyle toplum vicdanında derin yaralar açan Ceylan Önkol’un adı, Lice Belediye Başkanlığınca Lice ilçesinde bir parka verilmiş, kamuoyuna yansıdığı üzere tam da ölüm yıl dönümünde İçişleri Bakanlığınca Lice İlçesine atanan kayyım tarafından “Ceylan Önkol” adının verildiği parkın adı yine 30 Ağustos 2015 tarihinde Silvan ilçesinde gerçekleşen patlamada(saldırıda) henüz 13 yaşındayken hayata gözlerini yuman “Fırat Simpil” adı verilerek değiştirilmiştir.

Her iki çocuğumuzun da ölüm şekli toplumun tüm kesimlerini derinden sarsmış ülke kamuoyunda uzunca süre gündemde kalmış ve kalmaya da devam etmektedir. Savaşın, şiddetin çocuklar üzerindeki etkisinin en hüzünlü ve acı örnekleri olarak toplum hafızasında hep yer alacaklardır. Tam da bu sebeplerle gerek Ceylan Önkol ismi gerekse Fırat Simpil ismi birçok şehirde sokaklara, caddelere, parklara ve başkaca mekânlara verilmelidir. Kuşkusuz buradaki amaç toplumsal belleği canlı tutmak olacaktır. Bütün bunlar gözetilmeden İçişleri Bakanlığınca atanan bir kamu görevlisinin ortak yanları çocuk olan ölümler arasında insani ve vicdani değerleri hiçe sayarak “tercih” yapmış olduğu bu idari tasarruf; vicdanlara, insan haklarına, tarihi/kültürel/toplumsal ve dini değerlere apaçık bir saldırı olduğu gibi, Ceylan Önkol’un manevi şahsiyetine ve ailesine karşıda bir saygısızlıktır. 

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi , toplum vicdanında derin rahatsızlıklar uyandıran bu tür sorumsuz idari tasarruflarda bulunanları kınamakla birlikte ilgili makamlardan Dünya Çocuk Günü olan Ekim ayının ilk pazartesisi yani yarın bu yanlıştan dönülüp toplumun beklentileri çerçevesinde parkın her iki çocuğumuzun adıyla yaşatılması yönünde tasarrufta bulunmaya davet etmektedir.

Bu vesileyle çocuk ölümlerinin olmadığı bir dünya umuduyla bütün çocukların Dünya Çocuk Günü’nü kutluyoruz…

                 Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi