Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
TECRİT, İŞGAL VE KATLİAMA HAYIR !

01.07.2015

 BASINA VE KAMUOYUNA

    TECRİT, İŞGAL VE KATLİAMA HAYIR !

Halklarımız her zamankinden daha olağan üstü tehdit ve tehlikelerle karşı karşıyadır. Yaklaşık 2 yıldır devam eden dialog ve müzakere süreci Dolmabahçe mütabakatıyla Kürt sorunun çözümü noktasında çok önemli bir aşamaya gelmişti. Ancak Sayın Erdoğan’ın Dolmabahçe mutabakatına karşıt bir tutum almasıyla birlikte, Sayın Öcalan ile yapılan görüşmeler kesilmiş ve bugüne kadar da ne avukat, ne aile, ne de heyet ile bir görüşme yapılmadığı gibi kısa zamanda yapılacağına dair hiç bir  emare de yoktur.

Sayın Öcalan 'a uygulanan tecrite paralel olarak,  başta sayın Erdoğan olmak üzere devlet ve hükümet yetkilerinin "Kürt sorunu yoktur" biçimindeki açıklamaları, ardından da kimi bölgelerde uygulanmaya çalışılan  güvenlik güçlerinin provakatif  operasyonları, gözaltılar ve ırkçı saldırılar,  demokratik çözüm sürecinin rafa kaldırıldığı anlamına gelmektedir.      

Seçim öncesi ve sonrası geliştirilen provakasyonlar ve kontra güçlerin gerçekleştirdiği saldırılar,  sınır  ötesi  hava operasyonu  ve Roboski'de gerçekleştirilen gece yarısı baskını  karşısında devletin  tutumu ve yaklaşımı önümüzdeki süreç acısından bizleri ciddi anlamda kaygılandırmaktadır.

Kobani'de IŞİD çetelerinin gerçekleştirdiği katliam, devletin Rojava'ya müdahale hazırlıkları ve açıklamaları bu endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koymaktadır.

Bölgesel  gerici güçlerin beslediği ve desteklediği IŞİD terör çetesinin Kobani'ye karşı gerçekleştirdiği katliam, Kobani devriminin tüm Ortadoğu'da yarattığı yeni değişim ve gelişmeler karşısında paniğe kapılan bölgesel sömürgeci güçlerin kendi planlarını kendi  yaratımları olan bu barbar çete eliyle gerçekleştirme olayıdır.  Özelikle Gre Sipi'den IŞİD çetelerinin temizlenmesi bu paniğin ve öfkenin ana sebebidir. Yaklaşık iki yıldır Rojava ve Suriye'nin çoğunluğunu işgal eden, tarihin ve insanlığın yaşadığı en barbar katliamları gerçekleştiren IŞİD terör çetesinin varlığından rahatsızlık duymayan;ancak, binlerce yıllık kendi anavatanlarını savunmak ve özgürleştirmek isteyen Kürdistan halkının kazanımlarına karşı olan  bu düşmanca yaklaşımlara anlam vermekte  güçlük çekiyoruz. Bu da esas gayenin, Kürtlerin kazanımlarını  ne pahasına olursa olsun ortadan kaldırmak olduğunu göstermektedir.

Bütün dünya insanlığı da bilmektedir ki, Rojava' da IŞİD'e karşı verilen onurlu ve kahramanca mücadele, esasında bir insanlık mücadelesidir. Yapılan saldırılar ve katliamlar bizzat insanlığın yarattığı değerlere  ve varlığına karşı yapılmaktadır.

Ancak, bilinmesini isteriz ki bütün Kürdistan halkları ve diğer kardeş halklar insanlığa karşı gerçekleştirilen bu kanlı oyunu ve barbarlığı boşa çıkartacak yüksek bir iradeye, sağduyuya, mücadele azmine ve deneyimine sahiptir. Bu anlamda, Kobani'de halkımıza karşı gerçekleştirilen bu vahşi katliamı yapanları , destekleyenleri ve sessiz kalanları şiddetle kınıyor ve protesto ediyoruz.

Buradan Birleşmiş Milletlere, Kobani'de gerçekleştirilen bu insanlık suçu ve  katliamı bütün boyutlarıyla araştırarak, katliamı gerçekleştirenleri ve bu suça destek verenleri  belgeleriyle ortaya çıkarma ve    sorumlularını uluslararası mahkemelerde yargılama çağrımızı ve talebimizi iletiyoruz. BM, bu insanlık suçunu açığa çıkarma ve sorumlularını cezalandırma  yükümlülüğü ile karşı karşıyadır.

Bütün bu gelişmelere paralel olarak Sayın Erdoğan’ın ve hükümet yetkililerinin Rojava'ya müdahale açıklamalarını     ve bu amaçla yapılan hazırlıkları Rojava halkının kazanımlarını ortadan kaldırmaya  yönelik  olarak değerlendiriyoruz. Hiçbir  siyasi, ahlaki ve  hukuki meşruiyeti olmayan bu işgal söylemini, Kürdistan halklarının ve dünya kamuoyunun kabul etmesi de mümkün değildir.Bunda ısrar ,Türkiye'yi büyük bir bataklığın ve tehlikenin derinliklerine sürüklemektir.

Kürdistan halklarının ulaştıkları demokrasi bilinci,duyarlılığı,örgütlülüğü ve direnişinin hangi düzeye ulaştığını görmeyerek, yüz yıl öncesinin köhnemiş katı inkarcı devlet politikalarıyla Türkiye'nin geleceğini aydınlatmanın ve kurtarmanın mümkün olmadığını bu devlet aklı artık görmelidir.

Bu temelde devleti yönetenleri geçmişten de ders alarak aklı selim düşünmeye, Halkımızın varlığına ve kazanımlarına tahammmül eden, Türkiye'nin aydınlık geleceği ve halklarımızın kardeşliğini geliştiren politikaları hayata geçirmeye çağırıyoruz.

Bizler Amed'teki sivil toplum, meslek örgütleri, siyasi partiler, iş ve işçi çevreleri olarak gerek sayın Öcalan'a uygulanan tecriti, gerekse de Rojava'ya yapılan saldırıları ve müdahale hazırlıklarını şiddetle kınıyor ve bir an önce Sayın ÖCALAN'la özgür koşullar altında müzakere görüşmelerini  tekrar başlatmaya çağırıyoruz.

Bütün bu gelişmeler karşısındaki kaygılarımızı dile getirmekle birlikte; Rojava halkının  direnişinin  ve haklı mücadelesinin yanında olduğumuzu ve kazanımlarının korunması ve geliştirilmesi  mücadelesini   onlarla birlikte en üst düzeyde yürüteceğimizi ve Rojava'ya yapılabilecek her türlü saldırı  ve müdahaleye karşı tutum alacağımızı çok açık ve net bir biçimde ifade ediyoruz.

Bu anlamda;Kürdistan, Türkiye ve uluslararası bütün  kamuoyunu, yaşanan ve yaşanabilecek bu gelişmelere karşı duyarlı olmaya, IŞİD'e karşı bir insanlık mücadelesi veren Rojava halkına karşı gerçekleştirilecek saldırılara karşı durmaya , Rojava halkıyla seferberlik ruhuyla dayanışmaya çağırıyoruz. 

Bitirirken, ulusal ve uluslararası  kamuoyuna özelikle  belirtmek isteriz ki;ne pahasına olursa olsun,Halklarımızın bir arada eşit ,adil,özgür ve onurlu birlikteliğine ve geleceğine yapılabilecek her türlü saldırı ve provakasyon girişimlerine karşı sonuna kadar duracağız  ve hiçbir gücün halklarımızın geleceğini karartmasına müsaade etmeyeceğiz.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                             01.07.2015

Jİ ÇAPEMENÎ Û RAYA GIŞTÎ RE

TECRİD, DAGİRKERÎ Û KOMKUJIYÊ RE NA!

Gelên me ji her wextê zêdetir bi tehdîd û talukeyan re rû bi rû ye. Nêzî du salên ku pêvajoya diyalog û muzakereyan bi lihevkirina Dolmabaxçeyê ve ji bo çareserkirina Pirsgirêka Kurd de gihişitibû asteke girîng. Lêbelê, bi helwesta birêz Erdogan ya li dijî lihevkirina Dolmabaxçeyê, hevdîtinên bi Birêz Ocalan re hatin kutkirin, çi bi parêzer, malbat û çi jî bi heyetan  re  hevdîtin pêk nehatiye. Xuyaye ku, di demeke nêzik  de jî hevdîtin dê pêk neyên.          

Bi tecrîda li ser Birêz Ocalan re paralel jî, serî de daxuyanî û bilêvkirina birêz serokkamar Erdogan û rayedarên hikumet û dewletê yên wekî “Pirsgirêka Kurd Tune ye”,  û hin ciyan de prowaqasyona hêzên ewlehiyê, binçavkirin, êrîşên nijanperestî û hwd. tên wê wateyê ku pêvajoya çareseriyê ji holê rabuyê.         

Helwest û nêzikbuna dewletê ya li hemberê prowakasyon û erîşên kontrayî yên ku berê û piştî hilbijartinê pêkhatibûn û operasyonên hewayî yên derveyî sînor û êrîşên Gundê Roboskê, ji aliyê dahatuyê ve me dixe nava xetereyên mezin.   

Komkujiyên ku bi destê çeteyên DAİŞê li Kobanê pêkhat, daxuyanî û amadehiyên dagirkeriyê yên dewletê yên li dijî Rojavayê me di vê metirsînên xwe de mafdar derdixe.    

Qetlîama Kobaniyê ku bi destê Daîşê pêk hat di rastiyê de bi alîkarî û piştgiriya hêzên paşverû yên heremê ku ji tirs û fikara şoreşa Rojava û bandora wê ya li ser gelan bû, hat pêkanîn. 

 Sedema vê hovîtî û tirsa mezin a yekemîn, derxistin û paqijkirina çeteyên daîşê  ji Girê Sipî ye.

 Helwesta dijminane ya hêzên ku ev nêzî du salan e, ji cîrantî û dostaniya çeteyên daîşê ku, li axa sûriyeyê qetlîam û hovîtiyên herî dijwar pêk tînin, aciz nabin, lê li henberî têkoşerên gelê kurd ku ji bo xweparastin û azadiya xwe têkoşînê didin, hatiye asta herî bilind, ku mirovan dixe nava fikaran.

Di vir de jî tiştê ku bi eşkereyî tê xuyakirin, daxwaz û helwesta ku,çawa dibe bila bibe, divê destkeftiyên gelê kurd bên tunekirin.

Hemû mirovahî baş dizane ku, têkoşîna ku li Rojava li hemberî çeteyên daîşê tê dayin, têkoşîna rûmetê ya hemû mirovahiyê ye. Êrîş û qetlîamên ku li Rojava tên pêkanîn, bi temamî  êrîşên li hemberî hemû nirx û destkeftiyên mirovahiyê ne.

Lê divê bê zanîn ku , gelê kurd û hemû gelên bira yên vê axê, xwedî vîn û îradeyên wisan in ku, dikarin li hemberî vê êrîşa hovane ya li dijî nirxên mirovahiyê, li ber xwe bidin.

Bi vê hişmendiyê em vê hovîtiya ku li Kobanî li hemberî gelê me pêk hatiye û hêzên ku li hemberî vê hovîtiyê bêdeng in, bi tundî şermezar dikin.

Em ji vir bang li Neteweyên Yekbûyî dikin ku, di derbarê vê qetlîamê de lêkolînên bi rêkûpêk bikin û berpirsiyar û piştgirên vê hovîtiyê bi hemû aliyan derxînin holê. Divê ev berpirsiyar û alîgirên wan, di dadgehên navneteweyî de bên darizandin. Derxistinaholê ya vê hovîtiyê ya li dijî mirovahiyê, berpirsiyariya neteweyên Yekbûyî ye.

Ligel van hemû pêkhatinan, em helwest û daxwazên birêz Erdoğan û hikumetê yên di derbarê mudaxeleya Rojava de, wekî têkbirin û tunekirina destkeftiyên gelê kurd yê Rojava dibînin. Ev helwest û nêrîn bi tu awayî ne helwestên exlaqî û hiqûqî ne. Ne pêkane ku ne raya giştî ya gelê kurd û ne jî raya giştî ya cîhanê vê helwestê qebûl bike. Di vê helwestê de israrkirin, dê Tirkiyeyyê bixe nav xetereyên kûr û dijwar.

Divê êdî ev dewlet bibîne ku, gelê kurd hem bi rewşa xwe ya rêxistinî û him jî bi têgihiştina xwe ya berxwedêriya demokratîk gihiştiye asteke wisan ku, dikare li hemberî hemû cure polîtîkayên qirêj û înkarker têkoşînê bide. Dîsa divê ev dewlet bizanibe ku êdî bi van polîtîkayan, xelaskirina dahatuya vê dewletê ne pêkan e.

Li ser van esasan em bang li dewlet û hikumetê dikin ku, ji raburdiyê dersan werbigirin û li hemberî destkeftiyên gelê kurd di nav polîtîkayên qirêj de cih negirin. Divê polîtîkayên li ser asasên biratiya gelan werin bipêşxistin. Dahatuya Tirkiyeyê û hemû gelên vê erdnîgariyê bi vê ve girêdayî  ye.

Em wekî saziyên sivîl, rêxistinên siyasî, pîşeyî,aborî û civakî ên Amedê, tecrîda li ser Birêz OCALAN û êrîş û mudaxeleyên li hemberî Rojava, şermezar dikin. Û dîsa em bang dikin ku, demekî berî ya din, di şert û mercên azad de, bi Birêz OCALAN re hevdîtinên di derbarê muzakereyan de dest pê bikin.

Ligel hemû xetereyên ku tên jiyin jî em alîkarî û piştgiriya xwe ya ji bo gelê Rojava ji raya giştî re eşkere dikin. Em dibêjin, em ê di her şert û mercî de bi gelê Rojava re bin. Dîsa em bi awayekî vekirî eşkere dikin ku, ji bo parastina destkeftiyên gelên Rojava û hemû gelê kurd, çi hewce bike, em ê pêk bînin.

Di vê çarçoveyê de, em bang li hemû raya giştî ya Tirkiye û cîhanê dikin ku, li hemberî van xetereyên, hişyar bin û bi berpirsiyarî tev bigerin. Li hemberî êrîş û komkujiyên çeteyên daîşê ku li Rojava pêk tên, em hemû derdorên mirovhez û pêşverû  bi rihê seferberiyê vedixwînin, çalakiyên piştgirî yê.

Di dawiyê de em dixwazin ji hemû gelên Tirkiye, Rojhilata Navîn û Cîhanê re bibêjin ku, çi dibe bila bibe, di her şert û mercî de em ê hemû destkeftiyên gelê kurd û di rêya azadî û xweseriyê de biparêzin. Em ê rê nedin tu hêzê ku, van destkeftiyan têk bibin.