Tahir ELÇİ Cinayeti Brifingine Davet...

04.02.2019

Değerli Meslektaşım;

1966 Cizre doğumlu Avukat Tahir Elçi meslek hayatı boyunca cezasızlıkla mücadele, faili meçhuller, insanlığa karşı işlenen suçlar ve insan hakları alanında mücadele etmiş; Baro Başkanı olarak sokağa çıkma yasaklarının başladığı ve şehir içinde operasyonların yapıldığı 28 Kasım 2015 günü Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesinde bulunan Dört Ayaklı Minare önünde ‘Tarihi ve Kültürel değerlerin korunması ve operasyonların- çatışmaların son bulması yönünde’’ basın açıklaması yaptıktan hemen sonra çıkan çatışma esnasında yaşamını yitirmiştir. Başkan Elçi öldürüldüğü sırada en az dört kamera kayıttaydı.

Olayın üzerinden 3 yıl 2 ay (1329 gün)  geçmesine rağmen, maalesef cinayetin failleri henüz tespit edilemediği gibi hala şüpheli olarak sorgulanan hiç kimse de bulunmamaktadır.

Cinayetten sonra başlayan dikkatsizlik ve özensizlik hala devam etmektedir. Soruşturma mercilerinin cinayet sonrasındaki özensiz yaklaşımları nedeniyle etkili bir olay yeri incelemesi yapılmamış, muhtemel birçok delil toplanmamış ve kaybolmuş ya da karartılmıştır.

Tüm bu özensizliğe karşın Baromuz soruşturmanın başarıya ulaşması için azami bir gayret sarf etmiş, kurumsal çabalar ile soruşturmanın başarıya ulaşması ve cinayetin aydınlatılması için elinden geleni yapmıştır. Bu kapsamda soruşturma dosyasındaki elimize ulaşan bilgi, belge ve görüntüler derlenmiş, bunlardan hareketle gerekli bilimsel analizler yapılması ve konu hakkında bir rapor düzenlenmesi için belgeler Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’e gönderilmiştir. Forensic tarafından tamamen bilimsel veriler ile hazırlanan video ve buna ilişkin dilekçe Soruşturma Savcısına ulaştırılmıştır. Etik ve etkin bir soruşturma yürütülebilmesi adına Cumhuriyet Başsavcılığına Baromuzca 14 Aralık 2018 tarihinde sunulan Bilirkişi raporuna rağmen Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katlinin sorumluları hakkında henüz en ufacık bir işlem dahi tesis edilmemiştir. Baro Başkanımızın  ‘Herkes için Adalet’ şiarını etik bir kimliğe büründürme mücadelesi son 3 yıldır ‘Tahir için Adalet’ talebine dönüşmüştür.

Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayına ilişkin olarak -Sayın ELÇİ’nin ölümü öncesinde yaşadıklarını ve Etkin Soruşturma noktasında verilen sözleri hep birlikte hatırla(t)mak,‘Soruşturma dosyasının akıbeti’ hakkında kamuoyunu bilgilendirmek – amacıyla 8 Şubat 2019 günü saat:15.00’da basın mensuplarına, hemen akabinde de Meslektaşlarımıza bir brifing vermeyi planlıyoruz.

Siz değerli Meslektaşlarımızın varlığı bizlere güç katacağı gibi ‘Tahir ELÇİ’ soruşturma dosyasının unutulması/unutturulmasının önünde güçlü bir engel teşkil edecektir. Katılımınızdan ve vereceğiniz destekten memnuniyet duyarız.

Av. Cihan AYDIN

Diyarbakır Baro Başkanı

Etkinlik Programı:

• Tarih: 8 Şubat 2019
  • 13:30 Adliye önünde Tahir ELÇİ İnsan Hakları Kürsüsü Etkinliği
  • 14:30 Demir Otel Basın Brifingi
  • 15:00 Demir Otelde Meslektaşlarımıza Brifing

Parêzerên Hêja:

Parêzer Tahir Elçi yê ku di 1966an da li Cizîrê çêbûye û di hemû jîyana xwe ya kar da li hember bêsizayîyê, kiryarnedîyarîyê, tawanên li dijî mirovahîyê û di warê mafê mirovan da têkoşîyabû, wekî serokê Baroyê di roja destpêka qedexekirina derve û operasyonên nava bajarî da, di 28ê Çirîya Paşîn 2015an da, piştî ku li ber Minareya Çarnig ya li navçeya Sûrê daxuyanîya çapemenîyê ya bi navê “Sekinandina şer û operasyonan û parastina nirxên çandî û dîrokî” da, di dema wê pevçûnê da ku piştî daxuyanîyê qewimî, jîyana xwe ji dest da. Serokê Baroyê Elçi dema ku hat qetilkirin bi kêmanî çar kamera di tomarê da bûn.

Ligel ku 3 sal û 2 meh (1329 roj) di ser ra derbas bûne, mixabin kiryarên vê qetilkirinê nehatine tesbîtkirin û hîn gumanbarek jî nîne ku lêpirsîn lê hatibe kirin. Ew bêbalî û xemsarî piştî qetilkirina wî hîn jî berdewam dike. Ji ber vê nêzîkbûna xemsar ya mercîyên lêpirsînê ya piştî vê qetilkirinê, lêkolîneka baş ya cihê bûyerê nehatiye kirin, gelek delîlên pêkan nehatine komkirin yan jî wenda bûne û hatine wendakirin.

Baroya me, li hember hemû van guhnedan û xemsarîyan, hewleka mezin daye ku ev lêpirsîn bi encam bibe û bi hewlên sazgehî çi ji dest hatiye kirîye ku ev qetilkirin bê zelalkirin. Bi vî awayî zanîn, dokuman û dîmenên ku di dosyeyê lêpirsînê da ne, hatine berhevkirin û ji bo ku lêkolînên zanistî li ser wan bên kirin û rapora wê bê amadekirin, ji bo Zanîngeha Londonê Beşa Avasazîya Edlî, Forensic Architectureê hatine şandin.

Vîdeoya ku ji alîyê Forensicê bi temamî bi daneyên zanistî hatiye amadekirin û daxwazname ji bo dozgerê lêpirsînê hatiye şandin. Ji bo ku lêpirsîneka etîk û xurt bê kirin, Ligel ku Baroya me di 14ê Kanûna Pêşîna 2018an da rapora pisporî pêşkêşî Serdozgerîya Komarê kirîye jî, hîn jî li hember berpirsên qetila serokê me yê Baroyê, tiştekî biçûk jî nehatîye kirin. Tevgera serokê Baroya me ya ji bo ku kirasekî etîk li feraseta “Dad ji bo her kesî” bike, di van sê salên dawî da dagerîyaye daxwaza “Dad ji bo Tahirî”.

Li ser tiştên ku bi qetilkirina serokê Baroya me Tahir Elçi ve girêdayî, tiştên ku berî qetilkirinê birêz Elçi jîyabûn, bibîranîn û bibîrxistina sozên ku ji bo lêpirsîneka xurt hatibûn dayîn û li ser rewşa  dosyeyê haydarkirina raya giştî em dê di 8ê Sibata 2019an û saet 15:00ê da daxuyanîya çapemenîyê bidin û piştî wê jî em plan dikin ku brîfîngekê ji bo hevpîşeyê xwe bidin.

Hebûna we hevpîşeyên me dê hem hêzeka xurt bide me hem jî dê bibe bendeka xurt li hember jibîrkirin û jibîrbirina dosyeya lêpirsîna Tahir Elçi. Em dê ji ber beşdarî û piştgirîya we kêfxweş bibin.

Parêzer Cihan AYDIN

Serokê Baroya Dîyarbekirê