STK'ların Şengal Katliamı Açıklaması

09.08.2014

BASINA VE KAMUOYUNA

Bilindiği gibi Ortadoğu’da çok önemli toplumsal, siyasal olaylar ve insani trajediler yaşanmaktadır.Kendini IŞİD olarak tanımlayan, son yüzyılın en vahşi uygulamalarını gerçekleştiren bir yapı ortaya çıkmış, bu yapı başta Kürtler ve Kürtlerin Ezidi toplumu olmak üzere Ortadoğu halklarını tehdit etmekte veonlara  saldırmaktadır.

Bu tehdit ve saldırılar daha çok Kürtlerin varlığına ve kazanımlarına yönelmiş, son günlerde bu vahşi saldırılar daha çok savunmasız sivil Ezidi Kürt halkına ve onların inanç ve kültürel yapılarına dönük olmuştur.

Ezidi Kürt halkına yönelik bu saldır aslında bir toplumu tümden ortadan kaldırmaya yönelik ve insanlığa karşı en ağır suçlardan birini oluşturan soykırım suçunu oluşturmaktadır.

Biz Kürt sivil toplum örgütleri olarak öncelikle başta Kürt toplumunun tüm kesimleri olmak üzere herkesi bu saldırılara karşı duyarlı olmaya ve bu vahşete karşı tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz.

Gün, Kürt halkının farklı siyasal ve toplumsal yapılarının birlikte ve dayanışma içinde hareket etme günüdür. Son günlerde sosyal ve diğer medya araçları yoluyla Kürt toplumunu ayrıştırıcı kimi ifade ve değerlendirmeleri de doğru bulmadığımızı ifade etmek isteriz.

Öte yandan hükümeti deOrtadoğuda farklı etnik ve inançlara yönelik vahşi katliamlar gerçekleştiren “IŞİD” adlı  bubarbar yapıyı nasıl gördüğünü ve tanımladığını açıkça ifade etmesi gerekir. Hükümeti tüm insanlık için büyük bir tehdit oluşturan bu yapıya karşı kesin tutum almaya çağırıyoruz.

Bu arada uluslararası toplum, insanlığa karşı işlenen bu ağır suçlara ve bu yapıya karşı geciken ve yetersiz müdahalelerini daha somut ve daha etkili olarak ortaya koymasını bekliyoruz.

Biz Diyarbakır’daki Kürt sivil toplum örgütleritemsilcileri olarak Ezidi Kürt halkımızla dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek ve yaşanan insanlık dramını yerinde görmek üzere Silopi,Zaxo ve Duhokta inceleme ve ziyarette bulunacağız.

Biz aşağıda isimleri yer alan Sivil Toplum Örgütleri olarak başta Ezidi Kürt halkı olmak üzere Rojava ve Güney KürdistandakiŞii,Hıristiyan,Süryani,Keldani,Türkmen ve diğer farklı topluluklara yönelik yapılanbu katliam –jenosid uygulamalarını kınıyoruz.Halklara yönelik bu vahşi saldırılara karşı herkesi tavır almaya ve bu mazlum halklarla maddi manevi dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz.

Saygılarımızla..

Diyarbakır'da bulunan 116 Sivil Toplum Örgütü adına yapılan Kürtçe ve Türkçe açıklamanın ardından Sümer Park alanındaki bir sosyal tesiste kalan ve Şengal'den gelen Ezidi Kürt aileler Sivil Örgüt temsilcileri tarafından ziyaret edildiler.

Diyarbakır'daki STK'lardan bir heyet 10.08.2014 tarihinde Mardin,Silopi, Zaxo ve Duhok'ta sorun ve ihtiyaçları yerinde tespit etmek üzere bir inceleme ziyaretti gerçekleştirecektir.