Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
STK'lardan Şengal için duyarlılık çağrısı

11.08.2014


Şengal'de yaşanan katliam / jenosit nedeniyle Diyarbakır STK Başkan ve temsilcileri, Güney Kürdistan'ın Duhok ve Zaxo  Kentlerine yaptıkları ziyaretlerinin ardından Diyarbakır Barosu Adli Yardım binasında bu gün bir basın toplantı ile izlenimlerini aktardılar ve kamuoyundan Ezidi / Kürt halkı ile diğer halklar için duyarlılık çağırısında bulundular.


STK heyeti adına konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir ELÇİ, 10.08.2014 tarihinde Duhok, Zaxo ve İŞİD adlı grubun katliamından kaçan sivil halkın Rojavadan Güney Kürdistan'a geçiş yaptığı Péşabur - Sémalka sınır kapısında incelemeler yaptıklarını ifade ederek, Duhok Valisi Ferhat ETRUŞİ, Zaxo Kaymakamı Halil MAHMUD ve Milletvekilleri  Muhammed ALİ ve Amina ZİKRİ ile görüşme yaptıklarını ifade ederek, Kürt Halkının tarihinin en büyük felaketlerinin biriyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.


Yaşanan katliam ve jenosite ilişkin tablonun henüz tam olarak netleşmediğinin, Katliamın boyutlarının tahmin edilenden çok daha büyük olabileceğini, Şengal katliamının Halepçe benzeri bir olay olduğunu, ancak toplumun henüz tam olarak bunun farkında olmadığını ifade etti.


Elçi; Zaxo nüfusunun 80-90 bin, buna karşılık bu ilçe sınırlarına 120 bin Şenagalinin ulaştığını, Duhok sınırlarına 250 bin civarında Şengalinin ulaştığını bilgisini aldıklarını, öngörülemeyen ve bir anda ortaya çıkan bu yoğun göç hareketi karşısında hiç bir hükümetin kolay kolay ve kısa sürede baş edemeyeceğini, Kürt Bölgesel Hükümeti yetkilileri ve halkın imkanlarını seferber etmesine rağmen ancak yaşanan kitlesel göç nedeniyle yetersiz kalındığını sözlerine ekledi.


Bütün Kürt toplumunun bütün dikkatini Şengal'de yaşanmakta olan katliama ve göç eden Ezidi toplumuna yöneltmesi gerektiğini, herkesin maddi ve manevi imkanları ölçüsünde Şengal halkına yardım etmesi gerektiğini söyledi.


Yaşanan insanı trajediye rağmen uluslar arası insani yardım ve desteğin henüz hiçbir şekilde ulaşmadığını ifade etti. Baro Başkanı Av. Tahir ELÇİ izlenimlerini Ankara'da yetkililere de aktaracaklarını ve STK heyeti olarak uluslar arası resmi ve gayri resmi kurumlara yardım çağrısında bulunacaklarını söyledi.




 







Péşabur Sınır Kapısında Duhok Valisi Ferhat ETRUŞİ ile görüşme..