Srebrenitsa Katliamı (Soykırımı) Mağdurlarını Saygıyla Anıyoruz

11.07.2020

1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı’nda Sırp Ordusunun Srebrenitsa’ya karşı giriştiği ( Kriva’ya ‘ 95 Harekatı!)  harekatta! en az 8.372 Bosnalı Müslüman katledilmiştir. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmesine karşın bu katliam maalesef önlenememiştir.
Bu katliamda görev alan askerler, Bosna Müslümanları ve Bosna Hırvatlarını yollarda, dağlarda öldürdüler. Sırp askerler cesetlerin kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak sayıları 64'ü bulan toplu mezarlara gömdüler.  Bu Çatışmalı süreç neticesinde kadın ve küçük yaşta çocukların da olduğu yüzlerce insan öldürülmüş  ve bu durum belgelenmiştir.

Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa’da hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşımıştır. Her ne kadar bu katliamdan sorumlu bazı üst düzey askerler ve siyasi sorumlular Lahey’de savaş suçu işlemekten yargılanmış ise de bu trajedinin etkisi ve sebep olduğu acılar varlığını yıllarca sürdürecektir.

Diyarbakır Barosu olarak; müslüman topluluğa yönelik soykırımda  katledilen, zulme uğrayan, kıyımdan geçirilen Bosnalı Müslümanların  acısını yüreğimizin en derinlerinde hissediyor, tüm soykırım mağdurlarını saygı ile anıyoruz.

DİYARBAKIR BAROSU