Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
SAVAŞA HAYIR! BARIŞ HEMEN ŞİMDİ!

11.10.2019

                          

“bir kadın olarak benim ülkem yoktur, bir kadın olarak bir ülke de istemiyorum, bir kadın olarak tüm dünya benim ülkemdir”

                                                                Virginia Wolf

Türkiye 09.10.2019 tarihinde uluslararası toplumun tüm itirazlarına rağmen Suriye’ye yönelik tek taraflı askeri müdahale kararı aldı. Ulusal ve uluslararası sorunları diplomasi, diyalog, insan hakları, uluslararası kurum ve kurallarıyla çözme yerine savaş tek seçenek olarak topluma dayatılmaktadır. Oysa mevcut durum siyasal iktidarın hatalı politikaları sonucu içine girdiği ekonomik, siyasal ve sosyal krizi yönetme zorluklarından kaynaklanmaktadır. İktidar bu gerçeğin kamuoyunda tartışılmasından rahatsızlık duymaktadır. Bu nedenle savaş karşıtı tüm demokratik ve barışçıl tepkiler kriminalize edilerek baskı aygıtlarıyla engellenmektedir.

Geçmişte yaşanan deneyimler savaş ve çatışma ortamının, kadınların toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığa ve şiddete daha fazla maruz kaldıklarını göstermektedir.

Biz kadınlar savaşın erkekliği nasıl kışkırttığını ve güçlendirdiğini, kadına yönelik şiddeti nasıl körüklediğini biliyoruz. Çünkü toplum üzerindeki tahakküm mekanizmalarının kadın düşmanlığı ve cinsiyetçilik üzerinden bilinçli olarak derinleştirildiğinin farkındayız.

Savaş, militarizm ve çatışmacı politikaların güçlendirilmesinin ana kaynağıdır. Savaş kadınlar için daha fazla ölüm, yoksulluk, göç, baskı ve güvensizlik demektir.

Türkiye uluslararası toplumun sesini ve itirazlarını dikkate alarak daha fazla can kaybı yaşanmadan bu askeri hareketi durdurmalıdır. Sorunları çatışmasız bir ortamda diyalog ve diplomasi yoluyla çözmelidir.

Savaşa itiraz etmenin ve barış talebinin bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak her koşulda SAVAŞA HAYIR! BARIŞ HEMEN ŞİMDİ! diyoruz.

 

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma Ve Uygulama Merkezi