Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Roboski'de adalet daha fazla ötelenmemeli

28.12.2014

 

 


Roboksi’de adalet daha fazla ötelenmemeli

 

28 Aralık 2014/Diyarbakır

 

Çoğu çocuk otuz dört (34) sivil-masum insanın savaş uçaklarının korkunç bir bombalaması ile katledilmesinin üzerinden tam üç yıl geçti. 28 Aralık 2011 tarihinde Uludere/Roboski’de ulusal ve uluslar arası hukukun hükümlerini açıkça ve ağır şekilde ihlal eden bombalama eylemi nedeniyle faillerden hala hesap sorulmadı. Devletlerin “güç ve silah kullanmanın esaslarına dair hükümlere” ve insancıl hukuk olarak bilinen Cenevre Sözleşmlerine aykırı şekilde, yaşam hakkının en ağır ihlalini oluşturan bu eylem karşısında; “ama onlar da sınırın ötesinden geldiler, kaçınılmaz bir hataydı” denilerek sorumluktan kanıçınılamaz. Roboski Katliamının sorumluları daha fazla zaman geçirilmeden adalet önüne çıkarılmalı, hesap sorulmalıdır.

 

Kamuoyuna yansıyan bilgiler ve soruşturma dosyasındaki bilgi ve belgelerden; bombalama eylemini gerçekleştiren bir çok askeri görevlinin yanı sıra,bombalama faaliyetinde bir çok üst düzey askeri-idari bürokratın da sorumluluğu bulunduğu anlaşılmış, ancak olayda sorumluluğu bulunan tüm görevliler hakkında soruştutrma yürütülmediği gibi, soruşturmada ismi geçen görevliler hakkında da “olayda kaçınılmaz bir hata olduğu” belirtilerek “askeri görevlilerin cezai sorumluluğundan söz edilemeyeceği” gerekçesiyle haklarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir. Roboski soruşturması süreciyle; ceza hukukunun en basit kuralları bile gözardı edilerek failler korunmuş, soruşturmayı yürüten adli-askeri soruşturma makamları da bu ağır suçun soruşturmasını sürüncemede bırakma, yasal görevlerini yapmaktan kaçınma suçun delillerini ortadan kaldırma biçiminde davranış sergilemişlerdir.

 

Roboski soruşturması bireysel şikayet yoluyla Anayasa Mahkemesinin önüne de götürülmüş, halen bu Mahkemede olayın incelemesi sürmektedir. Kamuoyunun gözü öünde cereyan etmiş,delil ve faillerini herkesin bildiği bu ağır suça ait hakikati tespit etmek Anayasa Mahkemesinin başta gelen görevidir. Bireylerin temel hak ve özgürlüklerini koruma,insan haklarını gerçekleştirme ödevi bulunan Anayasa Mahkemesi daha fazla zaman geçirmeden Roboskili ailelerin adalet haykırışlarını duymalı,Roboski hakikatini tespsit edip ilan etmelidir.

 

Hiç şüphesiz üç yıl önce Roboski’de 34 sivil-masum insanın yaşamına son verenler er veya geç adalet önünde hesap vereceklerdir. Toplumsal barış bakımından da bir dönüm noktası işlevi görecek bu ağır suçun soruşturmasında adalet daha fazla ötelenmemelidir.

 

Diyarbakır Barosu,Roboski için adalet tecelli edene dek,Roboski’li mağdurlarla dayanışma içinde olacak ve bu ağır suçun takipçisi olacaktır.

 

Saygılarımızla,

 

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu adına

Av. Tahir ELÇİ /Baro Başkanı