Roboski Katliamının 100.Haftasında Basın Toplantısı.

28.11.2013

28 Aralık 2011 tarihinde Uludere’nin Roboski Beldesinde çoğu çocuk 34 sivilin askeri savaş uçaklarının bombalaması sonucu öldürülmesinin 100.Haftası dolayısıyla Diyarbakır Barosunda bir basın toplantısı yapıldı. Roboskili ailelerin, ellerinde ölen yakınlarının fotoğrafları ve “Roboski Adalet Arıyor” dövizleriyle katıldığı Toplantıda, Baro Başkanımız Tahir Elçi yaptığı açıklamada; Roboski’de yaşam hakkının ağır bir biçimde ihlal edildiğini, buna karşılık aradan geçen iki yılda katliamın faillerinin adalet önüne çıkarılmadıkları gibi, kimliklerinin bile tespit edilmediğini, Devletin bir an önce faillerin kimliklerini tespit ederek adalet önüne çıkarmasının yükümlülüğü olduğunu, bu durumun yasa ve anayasanın gereği olduğu gibi, taraf olunan insan hakları sözleşmelerinin öngördüğü standartların da gereği olduğunu ifade etti. Bir süre önce 1994 yılında AİHM’nin Benzer ve Diğerleri Kararının, Roboski için de bir emsal oluşturduğunu, bu kararda; Mahkemenin bombalamayı gerçekleştiren görevlilerin kimliklerinin tespiti ve cezalandırmasının kararın icrasının bir gereği olduğunun ifade edildiğini söyledi. Elçi sözlerine devamla; Roboski Katliamının seyrinin geçmişte işlenen diğer suçların etkili şekilde soruşturulması ve geçmişle yüzleşme bakımından da bir samimiyet testi olduğunu, yetkililer için asıl sınavın bu soruşturmanın akıbeti olduğunu söyledi.

Daha sonra Roboski aileleri adına Veli ENCÜ; yazılı bir basın açıklaması okudu. Ardından ölenlerin yakınlarından Kadriye Encü söz alarak adalet talebini dile getirdi.

Basın toplantısında Diyarbakır Barosundan çok sayıda avukat katıldı