Roboski Katliamında Cezasızlığı Kabul Etmeyeceğiz!!!

28.12.2015

Roboski Katliamında Cezasızlığı Kabul Etmeyeceğiz!!!

28 Aralık 2015/Diyarbakır

Temel İnsan Haklarının başında yer alan  Yaşam hakkının yoğun bir şekilde ihlal edildiği (Sur, Çizre, Nusaybin, Dargeçit, Derik ,Silvan vb)bugünler de  4 yıl önce bugün Çoğu çocuk otuz dört (34) sivil-masum insanın savaş uçaklarının korkunç bir bombalaması ile katledilmesinin üzerinden tam dört yıl geçti. 28 Aralık 2011 tarihinde Uludere/Roboski’de ulusal ve uluslar arası hukukun hükümlerini açıkça ve ağır şekilde ihlal eden bombalama eylemi nedeniyle faillerden hala hesap sorulmadığı gibi bugün yaşanan hak ihlallerine dair de etkin soruşturmalar yürütülmemekte ve adeta Kamu görevlilerinin CEZASIZLIĞINA doğru gidilmektedir.

Yaşam hakkına yönelik bu ağır ihlalden dolayı yargılanmış ve yargılanması devam eden bir tek kamu görevlisi olmaması, Ulusal ve Uluslar arası mevzuatta aykırı olan CEZASIZLIK politikasının bizatihi kendisidir.

Bu vesileyle 30 uncu gününe giren Değerli Başkanımız Tahir ELÇİ’nin alçakça katledilmesi soruşturmasında da henüz faillerin yakalanıp tespit edilmemesi bizlerde derin endişeler ve roboskinin akıbeti kaygısını uyandırmaktadır.

Bu sebeple yetkilileri Roboski anması vesilesiyle bir kez daha uyarmak isteriz ki; , şüphelisi  kamu görevlisi olma ihtimali olan  soruşturma ve kovuşturmaların etkin ve hızlı bir şekilde hak, hukuk ve adalette uygun bir şekilde, kamu vicdanını daha fazla yaralamadan bir an evvel sonuçlandırılması ve faillerin gereken cezalara çarptırılmasını talep etmekteyiz.

Bu vesileyle bireylerin temel hak ve özgürlüklerini koruma, insan haklarını gerçekleştirme ödevi bulunan Anayasa Mahkemesi daha fazla zaman geçirmeden Roboskili ailelerin adalet haykırışlarını duymalı, Roboski hakikatini tespit edip ilan etmelidir. Hiç şüphesiz dört yıl önce Roboski’de 34 sivil-masum insanın yaşamına son verenler er veya geç adalet önünde hesap vereceklerdir. Toplumsal barış bakımından da bir dönüm noktası işlevi görecek bu ağır suçun soruşturmasında adalet daha fazla ötelenmemelidir. Diyarbakır Barosu, Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilmesi soruşturması başta olmak üzere Roboski ve diğer hak ihlalleri ile CEZASIZLIK POLİTİKALARINA karşı adalet tecelli edene dek,  mağdurlarla dayanışma içinde olacak ve bu ağır suçların takipçisi olacaktır. Saygılarımızla,

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu adına

Av. Ahmet ÖZMEN /Baro Başkan Vekili