Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Özgür Basın Çoğulcu Bir Toplumun Olmazsa Olmazıdır!

02.11.2023

Gazeteci Tolga ŞARDAN, yaptığı bir haber nedeniyle 01.11.2023 tarihinde gözaltına alınmış ve sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliğince; TCK’nın 217 maddesinde düzenlenen 'Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma' suçu kapsamında tutuklanmıştır. 

Anayasamızın 26. maddesi, düşünce ve düşünceleri yayma özgürlüğünü güvence altına almaktadır. Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 19 ve Avrupa insan Haklari Sözleşmesinin 10. maddeleri ifade özgürlüğü hakkını; yani herkesin her türlü haber ve görüşü araştırma, alma ve verme hakkını düzenlemektedir. Basın, özellikle de haber aktarma, kamusal meselelere dair yorumda bulunma ve kamuoyunu bilgilendirme yoluyla bireylerin bu hakkı kullanmalarına olanak sağlamada temel bir rol oynamaktadir. 

Ülkemizde sürekli ve giderek artan düzeyde bir saldırıyla karşı karşıya kalan ifade özgürlüğü; kamusal tartışma ve kanaat oluşumunu mümkün kılarak demokratik toplumun oluşmasına katkı sağlayan temel bir haktır. Medya faaliyetlerinin, ifade özgürlüğü hakkına yerleşik bulunduğu ve kamuoyunu ilgilendiren meselelere yönelik halkın bilgilenmesi hakkının temel ön gereğini oluşturduğu da asla unutulmamalıdır. Bu nedenle gazetecilerin yargı tehdidine maruz bırakılması, gözaltına alınması ve tutuklanması toplumun geleceğine ve ülke demokrasisine yönelik önemli bir tehlikedir. 

Hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumda, bireyin ve toplumun en temel güvencesi şüphesiz bağımsız ve tarafsız yargıdır. Ülkemizde, kronik bir hal alan yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı meselesi son günlerde kamuoyunda yeniden tartışmalara konu olmuştur. Yargı kararlarının uygulanmaması, başta savunma hakkı olmak üzere adil yargılanma hakkına yönelik ihlaller ile kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkının ihlali boyutundaki ölçüsüz tutuklama kararları, toplumda yargıya olan güveni ciddi şekilde azaltmaktadır. 

Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki yargılama faaliyeti yapan ve adaleti sağlamakla görevli yargı mensuplarının, her türlü otorite ve güç odağından bağımsız olmadığı, tam bir tarafsızlık içinde görevini yapamadığı bir düzende hukuk ve adaletten bahsedemeyiz.

Bu tutuklama kararlarıyla, yargı pratiğinde bir kez daha adil yargılanma güvenceleri göz ardı edilerek aşırı geniş tanımlanmış yasal mevzuat hükümleriyle, keyfi ve hukuki güvenlik hakkı ihlal edilerek yurttaşların yargı tehdidine maruz bırakıldığı görülmektedir. 

Barolar olarak; Gazeteci Tolga ŞARDAN hakkındaki düşünce ve ifade hürriyeti hakkının ihlali niteliğindeki suçlamaların düşürülmesini ve ivedilikle serbest bırakılmasını bekliyoruz.

 

ADANA BAROSU
ADIYAMAN BAROSU
AĞRI BAROSU
ANKARA BAROSU 
ANTALYA BAROSU

ARDAHAN BAROSU
ARTVİN BAROSU
AYDIN BAROSU
BALIKESİR BAROSU
BATMAN BAROSU
BİLECİK BAROSU 
BİNGÖL BAROSU
BİTLİS BAROSU
BOLU BAROSU
BURDUR BAROSU
BURSA BAROSU
ÇANAKKALE BAROSU
ÇANKIRI BAROSU
DİYARBAKIR BAROSU
GAZİANTEP BAROSU
HAKKARİ BAROSU
HATAY BAROSU
ISPARTA BAROSU
İSTANBUL BAROSU
KARS BAROSU

KASTAMONU BAROSU
KAYSERİ BAROSU
KIRKLARELİ BAROSU
KOCAELİ BAROSU 
KONYA BAROSU
KÜTAHYA BAROSU
MARDİN BAROSU
MERSİN BAROSU
MUĞLA BAROSU 
MUŞ BAROSU
ORDU BAROSU
OSMANİYE BAROSU
SAKARYA BAROSU
SAMSUN BAROSU
SİNOP BAROSU
SİİRT BAROSU
ŞIRNAK BAROSU
ŞANLIURFA BAROSU
TEKİRDAĞ BAROSU
TUNCELİ BAROSU
VAN BAROSU
YALOVA BAROSU
ZONGULDAK BAROSU