Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Newroz Kutlamasındaki Engelleyici, Keyfi Uygulamaları Kabul Etmiyoruz…

22.03.2022

21 Mart 2022 tarihinde Diyarbakır’da yapılacak Newroz kutlamaları için, Newroz Tertip Komitesi tarafından Diyarbakır Valiliği’ne başvuru yapılmış ve gerekli bildirimler sağlanmıştır.

Son yıllarda olduğu gibi bu yılda Newroz Park’ta düzenlenen kutlamaya kitlesel katılım sağlanmak istenilmiş, ancak alana gelen yurttaşlara karşı kolluk görevlilerince kontrol noktalarında ciddi engeller çıkarılmıştır. Özellikle yöresel kıyafetler ve motiflere ilişkin engelleyici yaklaşımlarda bulunulmuş; sonrasında aşırı ve orantısız müdahalede bulunulmuştur. Bu sırada, 74’ü çocuk olmak üzere topla 298 kişi ‘Newroz kutlamasına katılım’ gerekçesiyle gözaltına alınmıştır. Suç şüphesi olmaksızın yapılan gözaltı işlemi ve süresi itibariyle toplantı ve gösteri hakkı ile özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici niteliktedir.

Özgürlüğünden yoksun bırakılan 74 çocuktan 42’si gece yarısından sonra serbest bırakılmış, 32 çocuk ise sayıca ve fiziki olanaklar açısından uygun olmayan nezarethane koşullarında gözaltı işlemi neticesinde tutulmuştur. Serbest bırakılan çocuklardan biri 12 yaşından küçük olmasına karşın saatlerce özgürlüğünden yoksun bırakılmış ve kimlik tespiti işlemi tamamlanarak yasal temsilcilerine teslim edilmiştir. Çocukların nezarethane koşulları, sayıca daha az kişinin kalması gereken yerde çok fazla kişinin tutulması kötü muamele yasağını ihlal edici uygulamaları göstermektedir.

224 yurttaş TEM Şube Müdürlüğü, Asayiş ve Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü’nde tutulmuş, çok sayıda kişi ifade alma işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte emniyetten serbest bırakılmıştır. Ancak ifade işlemleri tamamlanmasına karşın, gözaltı süreçleri devam eden yurttaşlar bulunmaktadır.

Barışçıl toplanma hakkı kapsamında, Newroz Bayramı’nı kutlamak için alana gelen yurttaşlara ilişkin kolluk görevlilerinin engelleyici yaklaşımı, hukuksuz ve orantısız müdahalede bulunulması, yasal gerekçesi olmaksızın gözaltı işlemi yapılması, nezarethane koşullarının yetersizliği, gözaltı işleminin ifadelerin alınmasına karşın sonlandırılmaması neticesinde yurttaşların temel hak ve hürriyetleri ihlal edilmektedir.
 
Keyfi uygulamalar ve Newroz Bayramı’na katılımın sınırlandırılarak, barışçıl nitelikte katılım sağlayan 298 yurttaşın gözaltına alınması nedeniyle toplantı ve gösteri hakkı başta olmak üzere temel hak ve hürriyetler ihlal edici uygulamaların bir an önce sonlandırılması, hürriyetleri kısıtlanmaya devam edilen yurttaşlar derhal serbest bırakılmalıdır.

Diyarbakır Barosu olarak hukuki süreci takip etmeye devam edecek ve yaşanan hak ihlallerine yönelik raporumuzu en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşacağız.