Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Müzeyyen Boylu’yu Özlemle Anıyoruz

19.05.2020

Meslektaşımız, arkadaşımız, insan hakları savunucusu Müzeyyen Boylu tam bir yıl önce bugün boşanmaya çalıştığı eski eş tarafından vurularak katledildi.

Müzeyyen, 13.05.2012 tarihinde fail Mesut Issı ile evlendi. Bu evlilikten 2 çocukları dünyaya geldi. Müzeyyen bu evliliğin başından itibaren fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldı.Müzeyyen evlilik boyunca maruz kaldığı sistematik şiddet nedeniyle mesleğini dahi yapamaz hale geldi. Evlilik içindeki şiddete daha fazla dayanamayan Müzeyyen, 2 çocuğunu da yanına alarak annesinin evine taşındı ve 16.02.2018 tarihinde evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı gerekçesiyle boşanma davası açtı. Fail burada da saldırılarına devam ederek Müzeyyen’in annesi ile birlikte yaşadığı evi bastı; her seferinde çocukları görme bahanesiyle Müzeyyen’i ve annesini baskı altına almaya çalıştı.Müzeyyeni boşanma kararından vazgeçirmek için her yolu denedi ancak Müzeyyen boşanma kararından vazgeçmedi. Müzeyyen failin tehditlerinden, baskılarından ve şiddetinden korunmak için defalarca adli mercilere başvuru yaptı. Hayati tehlikesinin olduğunu belirterek koruma kararı talep etti. Ancak her defasında ihtiyacına cevap olmayan kısa ve işlevsiz kararlar ile korumasız bırakıldı.

Cinayetten 2 hafta önce yani 6 Mayıs 2019 tarihinde devam eden boşanma davasının duruşma tutanağına yansıdığı üzere, fail boşanmak istemediğini yineledi. Fail, 19 Mayıs 2019 tarihinde, müşterek çocuklarının gözleri önünde Müzeyyen Boylu’yu tasarlayarak, canavarca hisle güpegündüz sokak ortasında 11 kurşun ile katletti.

Fail hakkında eşe karşı, tasarlayarak ve canavarca hisle kasten insan öldürme suçundan Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan kamu davası hala devam etmektedir.  Müzeyyen Boylu davasında,Diyarbakır Barosu başta olmak üzere Türkiye’nin farkı bölgelerinden 28 baronun davaya müdahillik talepleri “suçtan zarar görmediğimiz” gerekçesiyle hukuka aykırı bir şekilde reddedildi. Fail yargılamanın başından itibaren yargılamayı sürüncemede bırakan taktiklerle cezadan kurtulmaya çalışmaktadır.Diyarbakır barosu olarak davanın takipçiyi olmaya ve Müzeyyen için adalet sağlanıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Müzeyyen Boylu şahsında tüm kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla, İstanbul Kadıköy Belediyesi bir parka, Antalya Barosu ise her yıl düzenlediği futbol turnuvasının 2019/20 sezonuna Müzeyyen Boylu’nun adını verdi.

Diyarbakır Barosu geçmişte olduğu gibi bugün de kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet başta olmak üzere tüm hak ihalelerine karşı mücadele etmeye ve dayanışma göstermeye devam edecektir. Müzeyyen Boylu şahsında hak ihlallerinde yaşamlarını yitirenlerin anılarını yaşatmaya devam edeceğiz.

Müzeyyen Boylu’nun özgeçmişi: 16.01.1976 tarihinde Diyarbakır’da doğdu. Babasını erken yaşlarda kaybetti ve bunun derin üzüntüsüyle yaşadı. Ailesinin tek çocuğu olarak annesi ile sıkı bir bağı vardı. Müzeyyen ilk, orta ve lise öğrenimini Diyarbakır’da, üniversite öğrenimini ise Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 2004 yılında tamamlayarak mezun oldu. Avukatlık mesleğini Diyarbakır’da icra etti. 2 çocuk annesi olan Müzeyyen,  Mazlum-Der bünyesinde insan hakları çalışmaları yürüttü.