Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
MÜZEYYEN BOYLU CİNAYETİNDE ERKEK ADALET DEĞİL GERÇEK ADALET YERİNİ BULDU!

28.09.2020

MÜZEYYEN BOYLU CİNAYETİNDE ERKEK ADALET

DEĞİL

GERÇEK ADALET YERİNİ BULDU

19.05.2019 Tarihinde Diyarbakır’da sokak ortasında, çocuklarının gözü önünde 11 kurşun ile Mesut Issı tarafından katledilen Avukat Müzeyyen Boylu cinayetinde bugün karar verildi.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan kamu davasında, fail hakkında “Eşe Karşı Kasten Öldürme, Tasarlayarak Öldürme, Canavarca Veya Eziyet Çektirerek Öldürme Ve 6136 Sayılı Yasaya Muhalefet Etme” suçlarından cezalandırılması istemiyle iddianame düzenlenmiştir.

Yapılan yargılamada;

1-Diyarbakır Aile Mahkemesi’nde maktul Müzeyyen’in öldürülmeden önce açmış olduğu boşanma davası ve dava dilekçesinde ifade ettiği fail tarafından uygulanan sistematik şiddet,

2-Failin sistematik şiddeti, baskısı ve tehditleri nedeniyle maktul Müzeyyen hakkında ilgili makamların vermiş olduğu koruma tedbirleri ve maktul Müzeyyen’in şikâyetleri,

3-Maktul Müzeyyen ile fail arasındaki mesaj kayıtları ve failin tehditleri,

4-Failin olaydan öldürmek için önce silahı temin etmesi,

5-Failin olayın yeri ve zamanı üzerinde düşünmesi ve cinayeti planlaması,

6-Failin olay sonrası soğukkanlı davranışları ve tedbirlerini alarak teslim oluş şekli,

7-Failin aşamalardaki kendini suçtan kurtarmaya yönelik çelişkili beyanları,

8-Soruşturma ve kovuşturma aşamasında dinlenen ve fail aleyhine olan tanık beyanları değerlendirilmiştir.

 

Savcılık makamı 04.09.2020 tarihli duruşmada fail hakkında, “Eşe Karşı Kasten Öldürme, 6136 Sayılı Yasaya Muhalefet Etme” suçundan cezalandırılmasını ve haksız tahrik indiriminin dosya kapsamı dikkate alınarak uygulanmaması yönünde mütalaa sunmuştur.

 

Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden yargılamada bugün karar verildi. Verilen kararda:

 

  • Failin Eşi Kasten Silah İle Öldürme Suçunu İşlediği Sabit Olmakla Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası İle Cezalandırılmasına,
  • 6136 Sayılı Yasaya Muhalefet Suçundan 2 Yıl Hapis Ve 100 Gün Adli Parar Cezası İle Cezalandırılmasına,
  • Fail Hakkında İyi Hal İndirimi Ve Haksız Tahrik İndiriminin Uygulanmasına Yer Olmadığına Ve Tutukluluk Halinin Devamına Karar Verilmiştir.

 

Bu davanın bir kadın cinayeti davası olduğunu ve bu nedenle yargılama dahil tüm süreçlerin politik olduğunu biliyoruz: Davayı tüm aşamalarıyla takip etmek, sahiplenmek, kamuoyu oluşturmak ve failin hak ettiği cezayı alması için mücadele etmek kadın cinayeti davalarında bir bütündür. Bu kararınşiddet tehlikesi altında olan bütün kadınlara güç vermesini temenni ediyor, şiddet failleri açısından da caydırıcı bir etkisi olacağı kanaatindeyiz.

Bizler Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak bu davayı başından itibaren kararlılıkla sahiplendik. Türkiye Barolar Birliği Kadın Komisyonuna, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kuruluna, Ankara Barosuna, Sinop Barosuna, Kırklareli Barosuna, Adana Barosuna, Şırnak Barosuna, Mersin barosuna, Adıyaman Barosuna, Kocaeli Barosuna, Erzurum Barosuna,İzmir Barosuna, Siirt Barosuna, Trabzon Barosuna, Gaziantep Barosuna, Konya Barosuna, İstanbul Barosuna, Bingöl Barosuna, Şanlıurfa Barosuna, Batman Barosuna, Bursa Barosuna, Van Barosuna, Kars Barosuna, Tekirdağ Barosuna, Edirne Barosuna, Afyon Barosuna, Mardin Barosuna, Antalya Barosuna, Aydın Barosuna, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonuna, Rosa Kadın Derneğine, İnsan Hakları Derneğine, Özgürlükçü Hukukçular Derneğine ve Diyarbakır Barosunun tüm üyelerine,dava takibinde varlıkları ile güç kattıkları ve sözümüzü çoğalttıkları için ayrı ayrı teşekkürü borç biliriz.Yine davayı duyarlılıkla takip eden ve kamuoyuna doğru haberi ulaştıran tüm basın emekçilerine teşekkür ederiz.

Bu vesileylebir kez daha Baromuz üyesi Müzeyyen Boylu şahsında erkek şiddeti neticesinde hayattan koparılan tüm kadınları özlemle ve saygıyla anıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışan bütün kurumları selamlıyoruz.

Gücümüzü mücadelemizden alıyoruz. Dayanışma ile. 28.09.2020

 

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi