Meslektaşlarımıza Yönelik Saldırıları Şiddetle Kınıyoruz!

19.09.2019

BASINA VE KAMUOYUNA
Mardin Barosuna kayıtlı meslektaşlarımız Av. İbrahim Dündar ve Av. Özlem Dündar'ın 17.09.2019 tarihinde takip ettikleri dava dosyası nedeni ile karşı tarafça evlerinin önünde pusu kurmak suretiyle bıçaklı saldırıya,hakarete ve tehdite maruz kaldıklarını, Av.Özlem Dündar'ın 8 aylık hamile olduğu halde ağır şekilde darp edildiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Öncelikle meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. En kısa sürede sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz. Meslektaşlarımıza yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz.
Saldırganlardan ikisinin adli kontrol kararı ile , birinin ise tutuklama talebi ile sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliğince serbest bırakıldığı bildirilmiştir.Bu karar bize bir daha göstermiştir ki mevcut yargı sisteminde avukat yargının bir ayağı olarak görünmemektedir.Avukatlar davaların tarafı olmayıp,adalet ve hakkaniyete göre hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin
yararlanmasına tahsis ederler.Kişilerin hak ve menfaatlerinin adalet içerisinde korunması için çalışırlar.Herkesin bu gerçekten hareketle avukata/avukatlığa yaklaşması ve gerekli saygıyı göstermesi gerekmektedir.

Yine 15 Eylül 2019 günü Bursa Barosu üyesi meslektaşımız Av. Fesih Demir trafikte seyir halindeyken trafik uygulaması yapan polisler tarafından durdurulmuş, avukat olduğunu belirtmesine rağmen arama işlemi yapılmak istenmiş, meslektaşımıza zor kullanılmaya çalışılmıştır. Hukuksuz işlemi kabul etmeyen meslektaşımız tehdit ve hakaretlere maruz kalmış, tahrik edilmeye çalışılmış, yerlerde sürüklenip, zorla polis aracına atılmıştır.Hukuka aykırı olarak gözaltı işlemi uygulanmıştır. Avukatlara yönelen saldırılar sistemli bir şekilde devam etmektedir.

Avukatların rolüne dair temel prensipler(Havana Kuralları) 17.maddesinde Avukatlar görevlerini icra etmeleri nedeniyle güvenlikleri tehdit edildiği takdirde, yetkili makamlar tarafından gerekli bir biçimde korunurlar hükmünü içermektedir.Yine Avukatlık kanunun 57.Maddesinde Görev Sırasında veya yaptığı görevden dolayı avukata karşı işlenen suçlar hakkında, bu suçların hakimlere karşı işlenmesine ilişkin hükümler uygulanır'' Hükmüne rağmen uygulamada hemen her gün avukatların öldürüldüğü,saldırıya uğradıkları,tehdit edildikleri ve buna rağmen yargının/hükümetin, avukata karşı işlenen suçlarda sorumluluklarını yerine getirmedikleri görülmektedir. Bu cezasızlık ve adeta ödüllendirme uygulamalarının derhal sona ermesi gerekmektedir.

Meslektaşlarımız şahsında savunmaya ve mesleğimize yönelen saldırıları şiddetle kınıyor,kendilerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi olarak meslektaşlarımız ile her türlü dayanışma içinde olacağımızı ve saldırganların en ağır şekilde cezalandırılmaları için olayların takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

DİYARBAKIR BAROSU AVUKAT HAKLARI MERKEZİ