Mayınsız Bir Türkiye İçin TBMM deydik.

28.02.2014

Mayınsız  Bir Türkiye İçin TBMM’deydik.

Mayınsız Bir Türkiye ve mayın mağdurlarının sosyal ve ekonomik ihtiyaçların giderilmesi için Baromuzun da içinde yer aldığı sivil toplum örgütlerinden oluşan heyet 27.02.2014 Tarihinde TBMM’de grubu bulunan AKP, CHP ve BDP Grup Başkanvekilleri  ile TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ile bir görüşme gerçekleştirmiştir.Baromuzu temsilen Baro Başkan yardımcımız Av. Nahit Eren görüşmelere katılımıştır.

Yapılan görüşmelerde  , Türkiye’nin anti personel mayınlarının kullanımının, depolanmasının, üretiminin ve devredilmesinin yasaklanmasını ve bunların imhasını öngören Ottawa Sözleşmesinin imzalanmasının üstünde tam 10 yıl geçtiğini ancak Türkiye’nin hala sözleşme kapsamındaki taahhütlerinin bir çoğunun yerine getirmediği, özellikle toprak altında bulunan mayınların hala temizlenmediği ve mayın mağdurlarının yaşam alanlarında ekonomik ve sosyal entegrasyonuna  için gerekli projeleri  gerçekleştirmediği vurgulanmıştır. Bu taahhütlerin yerine getirilmesi için siyasi iktidarın ve muhalefetin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri ve bu hususta gerekli yasal çalışmaların yapılmasını ve özelliklede mayınlı arazilerin temizlendikten sonra arazilerin hak sahiplerine ve yöre halkının kullanımına açılması talebinde  bulunulmuştur.Ayrıca meselenin bir insan hakları meselesi olduğu , hala ülkede mayınlardan kaynaklı ölüm ve sakatlanmaların yaşandığı vurgulanmıştır. Görüşülen Grup Başkanvekilleri ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bu insani sorunun çözümü için üzerlerine düşün her türlü sorumluluğu yerine getirecekleri ve oluşturulan platform ile birlikte sorunların tespiti ve çözümü için gerekli girişimlerde bulunmak ve yasal düzenlemeler için çalışma yürütmek konusunda gerekli desteği sunacaklarının açıklamışlardır.

GÖRÜŞMEYE KATILAN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ

MAYINSIZ BİR TÜRKİYE GİRİŞİMİ