Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Mahkemenin Hukuksuz Uygulamasına İnceleme Talebi.

12.03.2014

 

 

Özel Yetki Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılmasından sonra tahliye taleplerine ilişkin mahkemelerin uygulamasına ve Gezi Olayları sırasında yaralanan ve 269 gündür yaşam mücadelesi veren Berkin ELVAN’ın ölümüne ilişkin bir basın toplantısı yapıldı.

Yönetim kurulu üyeleri ve Baromuz üyesi çok sayıda avukatın katıldığı toplantıda konuşan Baro Başkanımız Tahir ELÇİ; Berkin ELVAN adlı çocuğun ölümünden derin üzüntü duyduklarını, Berkin’in ailesine, yakınlarına ve topluma Diyarbakır Barosu adına başsağlığı dilediklerini ifade etti. Elçi devamla, kolluk güçlerinin aşırı, ölçüsüz ve hukuk dışı güç kullanımı nedeniyle çocukların bile yaşam haklarının ihlal edildiğini, son 10 yıl içerisinde başta Ceylan ÖNKOL, Uğur KAYMAZ ve Yahya MENEKŞE olmak üzere onlarca çocuğun hukuk dışı güç kullanımı sonucu ölümüne rağmen, sorunların soruşturulmadığı ve adalet önüne çıkarılmadığını söyledi.

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ basın toplantısında, Türkiye’de öteden beri uzun tutukluluk nedeniyle kişilerin yargılama sırasında makul bir sürede serbest bırakılma haklarının ihlal edildiğini, bu konuda AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının ÖYM’ler tarafından dikkate alamadığını, bu hukuksuzluk ve adaletsizliğin yıllardır devam ettiğini ifade etti. Nihayet 6526 sayılı bir yasayla Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırıldığını, bunun üzerine Diyarbakır Özel Yetkili 6. A.C.M’de görülen ve kamuoyunda ‘’ KCK ANA DAVASI’’ olarak bilinen davada tutuklu yargılanan bazı sanıkların tahliye talebinin Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmez ve hukuk dışı gerekçelerle ret edildiğini söyledi. Mahkemenin kararında sanıkların delilleri değiştirme ve ‘’ÖRGÜTÜN DAĞ KADROSUNA KATILMA ŞÜPHESİNİN VARLIĞINI’’ gerekçe göstererek tahliye talebini ret ettiğini, bu kararla Mahkeme hukuk gerekçe ve argümanlar yerine hissi, politik ve ayrımcı Saiklerle karar verdiğini, Mahkemenin bu kararla yasa ve görev sınırlarının dışına çıkarak suç işlediğini söyledi.


Mahkemenin yüzlerce klasör ve binlerce belgeden oluşan ve halen fizikken 6. A.C.M’de bulunan dosyayı getirip incelemeden ve sanıkların tutuklulukta geçirdikleri süre dahi tespit etmeden karar verdiğini, halbuki KCK ana davasında sanıkların aleyhindeki delilerin sadece Tape kayıtlarından ve gizli tanık beyanlarından oluştuğunu ve sanıkların 4 yıl 11 aydır tutuklu olarak yargılandığını, tahliyesi talep edilen sanıklardan Hüseyin Yılmaz’ın kısa bir süre önce açık kalp ameliyatı geçirip yürümekte bile güçlük çektiğini ifade etti.


Hukuki gerekçe ve argümanlara dayanmadan, yetki ve görev sınırlarını aşarak ve dosyayı da incelemeyerek görevlerini kötüye kullanan Diyarbakır 2. A.C.M üyeleri hakkında HSYK’dan inceleme talebinde bulunduklarını ve halen kişisel başvurularını inceleyen Anayasa Mahkemesini de bilgilendirdiklerini sözlerine ekledi.