Lice olayına ilişkin açıklama

29.06.2013

Değerli basın mensupları;

29.06.2013

Dün Lice’de bir kez daha yaşam hakkı ağır bir biçimde ihlal edilmiştir. Dün güvenlik görevlileri bir kez daha gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan yurttaşlara karşı gereksiz, ölçüsüz ve keyfi bir şiddet uygulamıştır.

Lice ilçesinde daha fazla karakol yapımına karşı tepkilerini ifade etmeye çalışan göstericilere güvenlik görevlileri;  doğrudan ve hedef gözeterek ateşli silahlarla ateş açmış, bir (1) gösterici yaşamını yitirmiş, dokuz (9)  gösterici ise ateşli silahla ağır şekilde yaralanmıştır.

Olayda silah kullanmanın esaslarına ve yasal usullere uyulmamış, güvenlik görevlilerinin öteden beri tanık olunan, gösterici sivil topluluklara öldürücü şiddet uygulama, silahla ateş ederek öldürme refleksi bir kez daha fütursuzca sergilenmiştir. Dün gece öldürülen Medeni Yıldırım’ın otopsi işleminde; merminin vücudunun yaşamsal bölgesine isabet ederek, kalp ve akciğer iç organlarını parçaladığı, yine yaralıların çoğuna arkadan ateş edildiği tespit edilmiştir. Bu tıbbi tespitler, güvenlik görevlilerinin topluluğu dağıtma yerine doğrudan öldürme amacıyla ateş ettiklerini ortaya koymaktadır. Diyarbakır Barosu olarak, yaşam hakkının ağır bir ihlalini oluşturan bu katliamı kınıyoruz.

Adli ve idari makamlar duraksamadan, tarafsız, etkili ve hızlı bir soruşturma yürütmeli, bu suçun sorumluları derhal yargı önüne çıkarılmalıdır. Bu kez, adli ve idari makamlar daha önce sık sık yaptıkları gibi, olaydan sorumlu kamu görevlilerini koruma ve kollamaktan vazgeçmelidir.

Hele hele, “göstericiler birbirlerini vurmuşlar” gibi, gülünç, ayıp, bayat ve aynı zamanda suç oluşturan açıklama ve davranışlardan kaçınmalıdır. Bu ağır suçun delilleri titizlikle toplanmalı, korunmalı, soruşturma tam bir tarafsızlıkla yürütülmeli, sorumlular yargılanarak fiillerine denk bir cezayla cezalandırılmalıdır. Olayda; doğrudan silah kullananlar, silah kullanma talimatını veren ve sorumluluğu bulunan tüm görevliler hakkında etkili bir idari soruşturma dayürütülmeli, derhâl görevlerinden uzaklaştırtılmalıdır. Yetkililer, bu olayda da;  “olay yargıya intikal etmiştir, idari soruşturma için de müfettiş görevlendirilmiştir.”  gibi toplumu oyalamak ve konuyu zamana yayarak unutturma yoluna gitmemelidir.

Bu olayın soruşturması, benzerlerinin akıbetine uğramamalıdır. 28 Mart 2006’da Diyarbakır’da çoğu çocuk on (10) göstericinin öldürülmesi, çok kısa bir süre önce Şahin Öner adlı bir gencin yine şehir merkezinde öldürülmesi ve benzer çok sayıda protesto eyleminde öldürülen onlarca ağır suçun faillerinin soruşturulmadığı, adalet önüne çıkarılmadığı ve cezasız kaldıkları bilinmektedir. Toplumsal barışı tehdit eden en önemli faktörlerden birinin Devlet yetkililerinin bu adaletsiz tutumu olduğu bilinmemelidir.

Çok önemli ve hassas bir dönemden geçiyoruz. Kürt meselesinin çözümü çabalarının yoğunlaştığı, silahların sustuğu, silahlı güçlerin sınır dışına çekilme sürecinde olduğu, öte yandan Akil İnsanlar oluşumunun önerilerinin tartışılmaya başlandığı ve barışçıl çözüm umutlarının güçlendiği bir sırada böyle acı ve üzücü bir olayın meydana gelmesi dikkat çekicidir. Barış ve çözüm süreci ne olursa olsun akamete uğramamalı, görüşme ve diyalog sürdürülmelidir.

Hükümet; toplumun ifade ve demokratik tepkilerini ortaya koyarak protesto hakkına tahammül etmeli ve saygı göstermelidir. Toplumun demokratik ve meşru talepleri dikkate alınmalı ve adım atılarak yerine getirmelidir. Kürt toplumunun demokratik talepleri belirsiz değildir. Hükümet, “bu güne kadar birçok şey yaptık, daha ne yapalım” kolaycılığına kaçmamalıdır.

Hükümet, Kürt toplumunun taleplerini ve ne tür adımlar atması gerektiğini merak ediyorsa, bizzat kendisinin oluşturduğu Akil İnsanlar Heyetinin önerilerine bakmalıdır. Özellikle Akil İnsanlar Güneydoğu Grubunun Raporunda ortaya konulan çerçeve ve sıralanan talep ve öneriler Hükümet için çok iyi bir kılavuz ve iyi bir yol haritası oluşturmaktadır.

Öte yandan bu sürecin tarihi önemi herkes tarafından idrak edilmelidir. Yüz elli yıllık, bu tarihi ve toplumsal meselenin çözümünün kolay olmadığı bilinmelidir. Hak ve hukuk mücadelesi sabırla ve ısrarla demokratik yöntemlerle sürdürülmelidir.

Kamuoyuyla saygıyla sunulur.

Diyarbakır Barosu YK. adına