Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Keyfi Operasyonlara Son Verilmesini, Gözaltına Alınanların Derhal Serbest Bırakılmasını Talep Ediyoruz!

25.09.2020

 

Bugün yine gözaltı haberleriyle uyandık. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla çok sayıda ilde sabahın erken saatlerinde evlerine yapılan baskında, HDP yönetici ve üyesi olan çok sayıda kişinin gözaltına alınmıştır. Savcılıkça yapılan açıklamada, 82 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtilmekle birlikte, kaç kişini gözaltına alındığı henüz tespit edilememiştir. Ayrıca operasyonun 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında meydana gelen Kobani Olayları gerekçesiyle yapıldığı belirtilmiştir.

Kobani olaylarının üzerinden 6 yıl geçmiş, bu 6 yıl zarfında bugün gözaltına alınanların büyük bir kısmı, olay ile ilgili olarak çeşitli tarihlerde savcılığa ifade verdikleri tespit edilmiştir. Bu durumda yasaya göre Savcılığın yapması gereken, dava açmak için yeterli delil varsa dava açmak; yeterli delil yoksa kovuşturmaya yer olmadığına karar vermektir. Ancak savcılık yasanın emredici hükmüne karşın, yasaya aykırı bir şekilde operasyon düzenlemeyi ve ifade veren kişiler hakkında yeniden yakalama ve gözaltı kararı vermiştir. Tek başına bu bilgiler bile operasyonun gerçek amacını ortaya koymaktadır. Bu operasyonun amacı; yasal bir gereklilik değil,  keyfilik ve siyasal bir tercih olarak tezahür etmiştir. 

Türkiye’nin yaşadığı krizlerin temel sebebi, demokratik değerler ve hukuktan uzaklaşma yönündeki adli ve idari pratikleridir. Siyaset ve sivil toplum alanını daraltan, hatta tümüyle ortadan kaldıran bu ve benzeri siyasi operasyonlar, çoğulculuğu ve farklı fikirleri boğmakta, toplumsal çatışma alanlarına da zemin hazırlamakta ve ivme kazandırmaktadır. Çözüm; daha fazla otoriterleşme değil, demokrasiye ve hukuka dönüştür.

Bu bağlamda, kişi güvenliği ve özgürlüğü ile hukuki güvenlik ilkesini ortadan kaldıran, resmen olmasa bile fiilen “parti kapatma” ile aynı sonuçları doğuran bu ve benzeri keyfi operasyonlara son verilmesini, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

DİYARBAKIR BAROSU