Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Kayıp Yakınları Ve İHD'nin 'Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın' Oturma Eyleminin 676. Haftasına Katıldık

22.01.2022

Baro Başkanımız Av. Nahit EREN, İHD Diyarbakır Şubesi’nin ve kayıp yakınlarının Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 676. haftasına katıldı. Baro Başkanımızın etkinlikte yaptığı açıklama: “1990’lı yıllar Kürtlerin hafızasında karanlık yıllar olarak yer edinmiştir. Bu yıllarda binlerce Kürt gözaltında kaybettirilmiş, işkenceye maruz kalmış, yargısız infaza ve faili meçhul cinayetle yaşam hakları ihlal edilmiştir. 90’lı yıllarda bu topraklarda hemen hemen her ailenin kaybettiği bir yakını olmuştur. Dönüp baktığımız zaman kaybettiklerimizin kaybettirilme hikayelerinin aynı olduğunu görebiliyoruz. Kaybettirilecek kişiye yönelik öncelikle bir algı oluşturulur, daha sonra ya karakola yakın bir yerde yada İlyas Eren'in kaybettirilme olayında olduğu gibi kent merkezlerinde gözaltı işleminden sonra beyaz Toroslara bindirilerek götürülmüş ve kendilerinden  bir daha haber alınamamıştır. İlyas Eren Diyarbakır Merkezde, kentin en kalabalık caddelerinden birinde gözaltına alınmış ve kendisinden o günden sonra bir daha haber alınamamıştır. 
Bütün bu kayıp dosyalarında yargı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirememiş ve etkin bir soruşturma yürütülmemiştir. Ailelerin soruşturma makamlarına başvurularına rağmen etkin ve hızlı bir soruşturma süreci işletilmemiştir. Cezasızlık politikasının bu dosyalarda çok açık olarak uygulandığını hepimiz çok iyi bilmekteyiz. 
Birçok dosya gibi bu dosya da AİHM’ne taşındı ve etkin bir soruşturma yapılmaması nedeniyle ihlal kararı verildi. İhlal kararlarına rağmen kayıplar hala bulunamadı. Bu eylemlilik ve mücadelenin amacı da kayıplarımızın naaşlarına ulaşmak ve faillerin yargılanmasını sağlamaktır. Zaman zaman iktidar ve muhalefet liderleri helalleşmekten bahsederler. Bir kez daha belirtmek isterim ki 1990’lı yıllarla yüzleşmeden, hesaplaşmadan sağlıklı ve güvenli bir gelecek inşa edilemez. 90’lı yıllarda yaşanan bu hukuk dışı işlemlerin Kürtlerin hafızasından silinmesi mümkün değildir. Ancak kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması yaşanan acıları bir nebze de olsa hafifletecektir. 
Bu amaçla yılardır kayıplar bulunsun, failler yargılansın diye bu eylemi düzenleyen İHD Diyarbakır Şubesine, her şartta kayıpları için burada bulunan aileleri mücadelelerinden dolayı kutluyorum. Diyarbakır Barosu olarak bu onurlu mücadelede ailelerin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum.“