Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Kadınlara Hakaret Edenlere; EDEP YAHU...

04.06.2015

Değerli Basın Emekçileri ;

Askeri darbe hükümetinin oluşturduğu %10 barajı ile Türkiye, tarihi bir seçim sürecini yaşamaktadır. Bilindiği üzere Anayasa’ nın 101. Maddesinin 4. Fıkrası; “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.” Şeklindeki amir hükmünüCumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN her gün ihlal etmektedir. Zira Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ardı arkası kesilmeyen göstermelik açılışlarla meydanlarda her geçen gün tarafsız kimliğini kaybederek kamuoyunun malumu olan bir partinin propagandası için kamunun tüm imkânlarını yasal olmayan bir şekilde kullanarak adeta seçim çalışması yapmaktadır.

                1 Haziran 2015 tarihinde Iğdır ilinde yine "toplu açılış" gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafsız kimliğini bir yana bırakıp meydanlara çıkarak açık bir şekilde bir parti lideri gibi propaganda yapmaya başlamıştır.  Anayasa ve Uluslararası sözleşmelerce kendilerine tanınan bir hak olan “ifade özgürlüğü” çerçevesinde bir grup Iğdır’lı kadın miting başlamadan önce mevcut duruma tepkilerini arkalarını dönüp zafer işareti yaparak göstermişlerdir.
Ancak en ufak bir eleştiriye dahi tahammülü olmayan ve her fırsatta kadına bakış açısını “
kadına şiddet abartılıyor”, “bir tane kız mıdır, kadın mıdır bilemem”, "Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir; feministler anneliği kabul etmezler", “en az üç çocuk doğurun” şeklinde dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan miting meydanında demokratik ve barışçıl bir şekilde tepkilerini dile getiren kadınlar hakkında “affedersiniz edebim müsaade etmiyor tabi de sırtlarını dönerek işaret yapıyorlar. Ya sizde zerre kadar nezaket varsa, haysiyet varsa, yani zerre kadar kabiliyetiniz varsa siyasette yer parlamentodur. Orada konuşursunuz. Meydanlarda konuşursunuz. Kalkıp da bu tür tehditlerle, bu tür affedersiniz ahlaki olmayan yöntemlerle bir yere varamazsınız"  diyerek edep sınırlarının dışına çıkarak, hakaret ve küfre varan ifadeler kullanmıştır. Kadınların minimal düzeydeki makul eleştirisine karşı bu kadınları haysiyetsizlik ile suçlayıp kadın kimliği ve onurunu hiçe saymıştır. Kadınların sırtlarını dönerek yaptıkları protestoyu ahlaksızlık ile suçlamıştır. Sessiz ve demokratik bir şekilde kendisini protesto eden ancak zafer işaretini bile tehdit olarak değerlendiren ve sırt dönme tepkisine hakaret eden bir Cumhurbaşkanının bağımsızlığı ve tarafsızlığı tartışmalıdır.

Ayrıca Cumhurbaşkanı yukarıda belirttiğimiz cümlelerin devamında “kabiliyetiniz varsa siyasette yer parlamentodur”, “meydanlarda konuşursunuz” diyerek büyük bir çelişki öeği sergilemiştir. Mecliste HDP dışındaki partilerde kadın vekillik oranları, parlamentodaki kadın temsiliyeti, kadına verilen yetki ve söz hakkı ortadayken ve kadın kotasını uygulayan tek parti olan HDP’ nin parlamentoya girmemesi için meydanlarda çağrı yapan da kendisidir. Yine tepkinizi meydanlarda gösterin demiştir. Zaten kadınların tepkileri meydandadır ve ağızlarında tek kelime dahi çıkmayan bu sessiz protestoya bile  tahammülü olmayan Cumhurbaşkanın tepkinizi meydanlarda gösterin diyerek neyi ifade etmek istediği izaha muhtaçtır. 

Sonuç olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ nın Iğdır’lı kadınlara meydanlardan ettiği hakaretleri kınıyor ve kadınları aleni bir şekilde tehdit ettiğinden ötürü kadınların yanında olduğumuzu bir kez daha yeniliyoruz. Iğdır’daki kadın arkadaşlarımızın demokratik direnişini ve tavrını sonuna kadar sahipleniyoruz.  Bu vesileyle başta kadın kurum ve kuruluşları olmak üzere tüm kamuoyunun bu konuya duyarlılık göstermesini istiyoruz.

DİYARBAKIR BAROSU KADIN HAKLARI UYGULAMA VE DANIŞMA MERKEZİ