Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Kadına Yönelik Şiddete Hayır Broşürleri dağıtıldı.

03.03.2014

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Haftası Etkinlikleri Kapsamında Ofis ve Balıkçılar Başı semtinde Kadına Yönelik Şiddete Hayır Broşürleri dağıtıldı.

 

Broşür dağıtımından önce Baromuz Genel Sekreteri, Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi koordinatörü Av. Keziban YILMAZ’ın; "Yeni bir kadınlar gününde; maalesef hala erkeğin özellikle biyolojik ve statü farklılığını kullanarak kadına yönelttiği şiddeti konuşmaktayız. Kadınlar hemen hemen her gün fiziksel-cinsel şiddete, taciz ya da tecavüze uğramakta; katledilmektedir. 2013 yılı içerisinde erkekler; 214 kadını katletmiş, 161 kadına cinsel tacizde bulunmuş, 167 kadına tecavüz etmiş ya da etme girişiminde bulunmuş, 241 kadına fiziksel şiddet uygulamıştır. 2014 yılının sadece Ocak ayı içerisinde; 24 kadın öldürmüş, 6 kadına tecavüz etmiş,5 kadına cinsel tacizde bulunmuş, 45 kadına da fiziksel şiddet uygulamıştır.

 

Sözünü ettiğimiz bu rakamlar sadece basının haberlerine konu olmuş olayların derlemesi ile ulaşılmış rakamlardır.

 

Sadece Diyarbakır merkezden baromuzun Adli Yardım Hizmet bürosuna 2013 yılı içerisinde yapılmış başvurulardan 824 kadının; 2014 yılının Ocak ve Şubat aylarında yapılmış başvurulardan 174 kadının ekonomik, fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığını beyan etmiş olduğu görülmüştür.

 

Yine Baromuzun CMK hizmet biriminden almış olduğumuz verilere göre sadece Diyarbakır’da 2013 yılında 278 kadının, taciz ya da tecavüz olayının; 138 kadının, psikolojik ve fiziksel şiddet olayının mağduru olarak hukuki destek aldığı; 2014 yılının sadece Ocak ve Şubat ayları içerisinde 60 kadının taciz ya da tecavüz olayının, 47 Kadının da fiziksel ve psikolojik şiddet olayının mağduru olarak hukuki destek almış olduğu görülmüştür.

 

Bu rakamlar da sadece Diyarbakır için baromuzun kayıtlarına geçmiş rakamlardır. Bu şekilde basına ya da baromuzun kayıtlarına geçmiş şiddet rakamları; şiddetin sadece görünen yüzü olup, kayıtlara geçmiş ancak basına yansımamış ya da hem basında hem de kayıtlarda yer bulmamış olan kadına yönelik şiddetin gerçek yüzünün binleri bulan rakamlar olduğunu, bir kez daha göstermektedir.    

 

Erkeğin şiddetinin her gün bu şekilde artış göstermesinin en büyük sebebi de kadını korumaya yönelik yasaların düzenlenmeyişi, mevcut yasaların eksikliği ve bu mevcut yasaları uygulayan uygulayıcıların hala eril bir zihniyete sahip oluşudur.

 

Ocak ayı içerisinde koruma kararına rağmen katledilen 3 kadın ile geçtiğimiz günlerde Batman'da yol kenarında baltayla katledilmiş halde bulunan Güle Algan’ın hikayesi bunu bizlere bir kez daha göstermiştir.  Güle Algan'dan önce 2 evlilik daha yapan katil zanlısı imam nikahlı eşi, ilk eşini ölümle tehdit ederek göğsünü kesmeye teşebbüs etmiş, ikinci eşi Bedriye Yeşil'i de Güle Algan'ı katlettiği gibi katletmiş ve sadece 8 yıl cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılmıştır.

 

Bilindiği gibi 8 Mart, binyıllardır kadınların yaşadığı eşitsizlikler karşısında verdiği mücadelenin sembolüdür.

 

Dünyanın birçok ülkesinde hak ve eşitlik isteyen kadınların bir araya gelerek ben de varım dediği, dayanışma içerisinde olduğunu gösterdikleri bir gündür.

 

Bizler de bugün kadınlarımıza, baromuzun hazırlamış olduğu broşürlerle bizzat ulaşarak kendilerine yöneltilen her türlü şiddet ile mücadelede yanlarında, dayanışma içerisinde olduğumuzu, her koşulda kendilerine hukuki destek sunduğumuzu ifade etmek amacıyla buradayız' şeklindeki bilgilendirmeleri ve konuşmasının ardından Ofis ve Balıkçılar Başı semtinde kadınlara, baromuzun hazırlamış olduğu "Kadına Yönelik Şiddete Hayır''  broşürleri ve karanfil dağıtılmıştır.