Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Kadın kıyımlarına artık yeter demek için BASINA VE KAMUOYUNA sesleniyoruz . .

16.02.2015




      Bugün burada Diyarbakır Dağkapı Minibüsçüler Kooperatifi Başkanlığı ile birlikte,  kadın kıyımlarına artık yeter demek için BASINA VE KAMUOYUNA sesleniyoruz . .

Özgecan Aslan 20 yaşında , Tarsus'ta, Çağ Üniversitesinde bir öğrenciydi.  11 Şubat 2015 günü her zamanki gibi okuldan çıkıp evine gitmek üzere Tarsus-Mersin TOK minibüsüne bindi. Ancak evine Gidemedi. İşte tam bu noktadan sonra  Tarih,  insanlığın nasıl  vahşileşebileceğine bir kez daha şahitlik yaptı.. Faillerden Suphi Ahmet ALTINDÖKEN' in kolluk biriminde vermiş olduğu ifadelerden de anlaşılacağı üzere, Özgecan' a Tecavüz etmek için saldırdığında; Özgecan' ın kendini korumak maksadıyla failin yüzünü tırmaladığını ve biber gazı sıkması üzerine failin kendini kaybederek hatırlayamadığı kadar çok sayıda bıçakladığını, ölmediğini düşünerek levye ile de kafasına defalarca vurduğunu, bileklerini kestiğini, delilleri tamamıyla yok etmek amacıyla Özgecan ' ın parçaladığı bedenini yaktığını, bu da yetmezmiş gibi dereye attığını tüm soğukkanlılığıyla itiraf etmiştir..




Korkunç ve kan donduran bu vahşet karşısında kelimeler tüm anlamlarını yitirmiştir..

Ülkemizde kadın kıyımlarına ilişkin rakamlar giderek artmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının yapmış olduğu istatistiki çalışmalar göstermektedir ki ; Son 10 yılda 7122 kadının öldürüldüğü, 4876 kadının tecavüze uğradığını göstermektedir. 2014 yılının Aralık ayından günümüze kadar 3 ay içinde  20 kadın öldürülmüştür. Bunlardan Emine BÖRÜ,  çocuklarının gözüönünde eşi tarafından silahla Diyarbakır da katledilmiştir. Yarın ilk duruşması yapılacaktır. Bir diğer kıyım ise  14 Şubat 2015 tarihinde Çermik ilçemizde Meryem YILMAZ ın eşi tarafından bıçaklanarak katledilmesidir.




Talihsizliğimiz odur ki, erki temsil eden kimi yetkili ve etkililer kadına dair zavallıca açıklamalar yaparak, zaten konforlu sayılmayan toplumsal varlığımızı daha da kötü bir noktaya doğru itmişlerdir. Bu garip söylemler artarak sürerken kadının konumunda olumlu yönde gelişmeler olacağını beklemek iyimserlikten ziyade saflık olur.

Kadını erkeğe bağımlı hale getiren cinsiyetçi politikalar ve eril yasalar sonucu, kadın kıyımları hızla  artmıştır. Buna bağlı olarak
faillere yargılama sonucunda uygulanan indirimlere bakıldığında verilen cezaların ne kadar yetersiz kaldığı görülmektedir.

20 yaşındaki bir genç kızın çantasında biber gazı ile gezme ihtiyacını duyduğu bir ülkede yaşamaktayız.. Bugün Özgecan yarın sizin kızınız, ablanız, kardeşiniz, en yakın arkadaşınız belki de siz olacaksınız..




Sustukça, kadını, insanı yok saydıkça, elimizi taşın altına koymadıkça hepimiz bu ülkede kadınların, yok sayılanların kaderine ortağız..

Bugün burada biz kadın hakları savunucuları olarak bir kez daha Devlet Yetkililerine sesleniyoruz;

- erkek egemen zihniyete son verecek yasal düzenlemelerin vakit geçirilmeden çıkarılarak uygulanmasını,

- faillere en ağır cezai yaptırımların uygulanacağı düzenlemelerin yapılmasını talep ediyor ve

- Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi olarak; Kadın kıyımlarına karşı faillerin yargılandığı tüm davaların sonuna kadar takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna bildiriyoruz.

Özgecan ASLAN şahsında bugüne kadar kadınlar ve çocuklara  yönelik her türlü şiddeti kınıyor ve lanetliyoruz..

 

 

 

DİGİAD

DİKAD

DİSİAD

DİYARBAKIR BAROSU KADIN HAKLARI DANIŞMA VE UYGULAMA MERKEZİ

DİYARBAKIR DİŞ HEKİMLERİ ODASI

DİYARBAKIR ECZACILAR ODASI

DOGÜNKAD

İHD

KAGİK

KINALI ELLER

MHD

MUHTAÇ ÇOCUKLARI KORUMA DERNEĞİ

TOBB GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU

TOBB KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU