Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI DUYARLILIK ÇAĞRISI

22.05.2015

KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI DUYARLILIK ÇAĞRISI

                Bir süre önce Ergani’de başından vurularak ağır şekilde yaralanan genç sanatçı Mutlu KAYA olayından sonra aynı ilçede dün gece (22.05.2015) Hacer ALADAK adlı üç (3) çocuk sahibi kadın, eşi Musa ALADAK tarafından feci bir yöntemle katledildi. Cinayetin duyulmasından hemen sonra aralarında Baromuz Kadın Merkezi Koordinatörü ve YK üyesi Serap ERKUŞ'un da aralarında bulunduğu kadın hakları savunucuları Ergani ilçesine giderek adli ve idari makamlarla görüşmeler yaptı. Öldürülen kadın bugün Diyarbakır’da yakınları ve çok sayıda kadının katılımıyla toprağa verildi.

                Defin işleminden sonra Sümer Park’ta bir basın açıklaması yapan kadın örgütleri, cinayeti kınayarak daha önce Hacer ALADAK’ın eşinden ölüm tehditleri aldığına dair adli ve idari makamlara yaptığı başvurulara ve mahkemenin Koruma Kararına rağmen gerekli güvenlik ve korumanın sağlanmadığını söyleyerek kadın cinayetlerinin önlenmesini istediler.

 Basın toplantısında açıklamada bulunan Baro Başkanımız Tahir ELÇİ;  vahşice bir cinayetle bir kadını daha kaybetmenin üzüntüsü içinde olduklarını, başta kadınlar olmak üzere topluma başsağlığı dileyerek cinayeti kınadığını ifade etti. Türkiye'de kadına karşı şiddete ilişkin yetersiz de olsa bir yasal altyapının  bulunduğunu, kadın kurumları, yerel yönetimler, Baro, adli ve idari makamlar olmak üzere herkesin bir şeyler yapmaya çalıştığını ancak buna rağmen kadına karşı şiddetin ve kadın cinayetlerinin önlenemediğini söyledi.

Bir yandan toplumsal gerçekler, öte yandan kadının içinde bulunduğu sosyal, ekonomik ve kültürel dezavantajlar ve korumadan yoksunluk gibi yine özellikle adli ve idari makamların koruma talepleri ve mahkemelerin koruma kararlarını yeterli ve etkili şekilde uygulamamaları nedeniyle yasal düzenlemelerin ve yargısal koruma kararlarının etkisiz kaldığı görülmektedir.

Adli ve güvenlik makamlarının sorumluluğu önemli ve öncelikli olmakla birlikte ilgili tüm kurum ve kuruluşların daha koordineli ve birlikte çalışarak yasal hükümlerin ve yargısal işlemlerin hızla ve etkili şekilde uygulanmasının önemi ortada olduğunu, Baro olarak kendilerine ulaşan ve özellikle şiddete maruz kalmış kadınlara sürekli hukuki danışmanlık ve hizmet sunan bir kadın avukatın Diyarbakır Barosu Adli Yardım Merkezinde hazır bulunduğunu ifade etti.

Baro Başkanımız ELÇİ ayrıca; kadına yönelik şiddet ve cinayetlere karşı toplumun tüm bireylerinin sorumluluğu bulunduğunu; akraba, komşu, mahalleli ve arkadaş dahil olmak üzere herkesin kadına yönelik şiddet konusunda hızla bütün ilgili kurumları bilgilendirmenin önemine işaret etti. Diyarbakır halkı olmak üzere Kürt toplumunda kadın haklarına ve kadına yönelik şiddete karşı belli bir duyarlılığın oluştuğunu, toplumdan, kadınlara daha fazla sahip çıkmaya ve kadına yönelik şiddete karşı duyarlı olmaya çağırdı. 
          Daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan KIŞANAK söz alarak olayı kınadı ve kadına yönelik şiddete toplumun ve kamunun sorumluluğuna işaret etti.