Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
İstanbul Çağlayan Adliyesinde Avukatlara Yapılan Saldırı ve Uygulanan Şiddeti Kınıyoruz

12.06.2013

 

Diyarbakır Barosu Başkanlığı

Basın Bildirisi

  12 Haziran 2013/Diyarbakır

 

11 Haziran 2013 tarihinde İstanbul Çağlayan Adliye Sarayında bir açıklama yapmak isteyen avukatlara, polis ve özel güvenlik görevlileri tarafından ağır bir saldırı ve hukuk dışı bir şiddet uygulanmıştır. Bu saldırıyla birlikte elliye (50) yakın avukat meslektaşımız; yasa dışı bir şiddet uygulanarak gözaltına alınmıştır. Dün Çağlayan Adliye Sarayında yaşananlar ve kamuoyuna yansıyan görüntüler; savunmanın, hak arama özgürlüğünün ve hukuk devletinin güvencesi olan avukatların, mesleki faaliyetlerini icra ettikleri bir mekânda, bir Adliye Binasında, cüppeleriyle yerlerde sürüklendikleri, ağır bir şiddete maruz kaldığı görüntülerle tarihe ibret ve utançla geçecektir. Dün İstanbul’da mesleğimizin onur ve saygınlığına kabul edilemez bir müdahalede bulunulmuştur. Diyarbakır Barosu, İstanbul Barosu üyesi meslektaşlarımıza yapılan uygulamayı şiddetle kınamaktadır.

Avukatların mesleki faaliyetlerini yerine getirdikleri Adliye Binalarında bile güvende olmadıkları, burada bile şiddete maruz kalabildikleri, bir toplumsal mesele ile ilgili görüşlerini ifade edemedikleri, demokratik bir toplumda en temel haklardan olan toplanma ve görüşlerini ifade etme girişimlerinin şiddet eylemleriyle karşılandığı bir toplumda yurttaşların hak ve özgürlüğünün güvencesinden söz edilemez.

On beş (15) gündür İstanbul Gezi Parkında başlayan yurttaşların demokratik tepkilerini ve bu tepkilere karşı güvenlik görevlilerinin uyguladığı aşırı şiddeti kamuoyu yakından izlemektedir. Temel hak ve özgürlüklerinin güvencesini oluşturan bir mesleğin mensupları olarak avukatların, bu toplumsal ve hukuki meseleye kayıtsız kalmaları düşünülemez. Avukatlar, hiçbir zaman hukuksuzluk ve adaletsizliklere sessiz kalmadığı gibi, baskı ve sindirmelere karşı da boyun eğmemiştir. Şüphesiz bundan sonra da avukatlar, bu onurlu mesleki miraslarına bağlı kalarak yurttaşların hak ve özgürlük mücadelesinde, haksızlıklara uğrayanların ve mağdurların yanında yer alacaktır. Diyarbakır Barosu, İstanbul Barosu üyesi meslektaşlarımızın yanındadır ve onlarla dayanışma içinde olacaktır.

 

Diyarbakır Barosu olarak, İstanbul Barosu üyesi avukatlara uygulanan şiddeti kınıyor, meslektaşlarımıza saldırı ve şiddet eyleminde bulunan sorumluların tespit edilerek derhal yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla sunulur.

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu adına.

Av. Tahir ELÇİ /Baro Başkanı