Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
İRAN MOLLA REJİMİNİN ZULMÜNE KARŞI KÜRTLER AYAKTA

09.05.2015

22.10.2015

                                                                                                                        DİYARBAKIR

 

İRAN MOLLA REJİMİNİN ZULMÜNE KARŞI

KÜRTLER AYAKTA           

            İran Devletinin, Kürt halkına karşı öteden beri sürdürdüğü idam, işkence, tecavüz ve diğer vahşice uygulamaları giderek ağırlaşmaktadır. İran İstihbarat Örgütü İTLAAT’ın genç Kürt kızı Farizan Xosrawani’ye yönelik tecavüz girişimine karşı kendini tecavüzcülerden  korumak için bir otelin 4. katından atlayarak yaşamına son vermesi üzerine Doğu Kürdistan’ın tarihi ve en büyük kenti olan Mahabad’da halk ayaklandı. 

            Başta Mahabad kenti olmak üzere diğer Kürt kentlerinde yapılan gösterilere karşı İran güvenlik görevlileri ateşli silahlarla ve vahşi yöntemlerle göstericilere saldırdı. Tecavüz girişimi, genç kız Farizan’ın intiharı ve ardından kitlesel gösterilere İran güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu iki (2) Kürdün ölmesi ve onlarcasının da yaralanmasından sonra gösteriler diğer Kürt kentlerine de yayıldı. Halkın, İran Devletinin insanlık dışı uygulamalarına karşı haklı öfke ve tepkisinin kontrol altına alınamaması üzerine İran Devlet Başkanı Hasan RUHANİ’nin talimatı ile adli bir soruşturma başlatıldığı bildirilmektedir. 

            İran İslam Cumhuriyetinin kurulduğu 1979 yılından beri başta Kürt politik tutuklular olmak üzere yoğun idamlar, halka açık ve toplu infazlar, işkenceler ve diğer zalimce uygulamalar bir devlet politikası olarak Kürt toplumu üzerinde uygulanagelmektedir. Şii Molla Rejiminin bu uygulamaları Suriye ve Irak’ta Kürtlere, Alevilere ve Şiilere İŞİD’in uyguladığı vahşi uygulamalar arasında özü itibariyle bir farklılık bulunmamaktadır. Uluslar arası toplumun yetersiz tepkisi ve Uluslararası İnsan Hakları Örgütlerinin yuğun eleştirilerini dikkate almayan Molla Rejimi insanlığa karşı suç oluşturan bu uygulamalarına fütursuzca devam etmektedir. İran İslam Cumhuriyeti/Molla Rejiminin, Kürt toplumunun tarihsel hafızasında önemli bir yeri bulunan Mahabad kentinde genç bir Kürt kızına yönelik İran güvenlik görevlilerinin bu aşağılıkça tecavüz girişimini kınıyor, İran İslam Cumhuriyetini protesto ediyoruz. 

            İnsani birikim ve değerleri yadsıyan, uluslar arası sözleşmeleri ihlal eden İran Devletinin insanlık dışı uygulamalarına karşı Kürt halkının haklı öfkesini herkes görmeli, Kürt hukukçular olarak İran Molla Rejiminin insanlığa karşı işlediği suçların takipçisi olacağımızı bu vesileyle ifade etmek isteriz. 

            Saygılarımızla. 

            Diyarbakır Barosu YK Adına

            Av. Tahir ELÇİ/Baro Başkanı