Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
İran Büyükelçisi Alireza Bikdeli'ye protesto mektubu

30.10.2013

 

 

Diyarbakır Barosu Başkanlığı

                                                                                    Basın Bildirisi

 

                                                                 30 Ekim 2013

 

Değerli Basın Emekçileri;

 

İran İslam Cumhuriyetinde, yeni bir ölüm cezalarının infazı dalgası başlatılmıştır. İran yetkililerinin verdiği resmi bilgiye göre;  içinde bulunduğumuz 2013 yılında, şu ana kadar 304 kişinin ölüm cezası hükmü infaz edilmiştir.  Güvenilir bazı kaynaklar; 2013 yılında idam edilen kişi sayısının bu rakamın çok üzerinde olduğunu, bu yıl 500’den fazla kişinin idam edildiğini bildirmektedir. Kısa bir süre önce; Habibollah Golparipour adlı Kürt politik aktivist de, uluslararası insan hakları örgütlerinin tüm çağrılarına rağmen İran yetkililerince infaz edilmişti. Sadece geçtiğimiz hafta sonu çoğu Kürt olmak üzere yirmiyi (20) aşkın ölüm cezası hükmü infaz edilmiştir.

 


İran Kürdistan Bölgesinin Merivan Bölgesinden Zaniar Moradi ve Loghman Moradi adlı iki Kürt hakkında verilen ölüm cezalarının her an infaz edilebileceği bildirilmektedir. Bu iki hükümlü de, diğer yüzlerce İran vatandaşı gibi, İran Ceza Kanunundaki “Allaha Karşı Düşmanlık”  (Moharebeh) suçu ve İran İslam Cumhuriyetine karşı silahlı mücadele eden Komala adlı Kürt muhalefet örgütü adına faaliyetlerde bulunmak suçlarından mahkûm edilmişlerdir. Zaniar ve Loghman Moradi hakkındaki mahkûmiyet kararı; 2009 yılında işkence altında alınmış bir ittirafla, Merivan’da bir din adamının / baş imamın oğlunun öldürülmesine dayanmaktadır. İnsan Hakları İzleme Örgütü  (Human Rights Watch) ve Uluslararası Af Örgütünün (Amnesty İnternational) tespitlerine göre; İran’da özellikle Kürt politik aktivistlerin sorgulamasında ağır işkence uygulamaları ve işkence altında itiraf almanın yaygın bir uygulama olduğu belirtilmektedir. İran makamları; tüm İran vatandaşlarına karşı olduğu gibi, özellikle de Kürtlere karşı, keyfi yakalama, tutuklama, işkence ve ölüm cezalarının infazını sistematik bir uygulama haline getirmiştir.

 


Biz Diyarbakır Barosu ve Kürt hukukçular olarak, İran rejiminin bu insanlık dışı ve utanç verici uygulamalarını şiddetle kınıyor, İran Hükümetini protesto ediyoruz. İdam cezası, dünyanın neresinde olursa olsun; Kabul edilemez olduğu gibi, aynı zamanda gayri insani bir ceza ve muamele oluşturmaktadır. İran makamlarını Zaniar Moradi ve Loghman Moradi hakkındaki ölüm cezası hükmünün infazını derhal durdurmaya,  bu iki hükümlünün adil ve insan haklarına uygun şekilde yargılanmalarını sağlamaya davet ediyoruz.

   

Bu amaçla; Diyarbakır Barosu ve Kürt hukukçular olarak; İran makamlarını uyarmak, İran Hükümetini kınamak, protesto etmek ve adı geçen iki Kürt hükümlünün infazının durdurulması amacıyla İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçi Alireza Bikdeli’ye mektup gönderiyoruz. Faks ve posta yoluyla mektup kampanyamız bir hafta sürecektir.

 

Toplumun tüm kesimlerini ve tüm demokratik kurumları İran’da devam eden idam cezalarının infazına karşı duyarlı olmaya ve tepki göstermeye davet ediyoruz.

  Saygılarımızla,

  Diyarbakır Barosu YK adına

    Tahir Elçi / Avukat

  Diyarbakır Barosu Başkanı


 İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdali'ye idamların durdurulması çağrısı ve protesto mektubu gönderildi. Baro Başkanımızın ve Diyarbakır Barosu üyelerinin gönderdiği mektup metni aşağıdadır.


Adres:
İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği,
Tahran Caddesi, No:10 Kavaklıdere / Ankara.
 
Faks: 0 312 468 28 23 - 0 312 467 62 49