Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
İHD Diyarbakır Şubesi'ne Yönelik Hukuka Aykırı Aramayı Kınıyoruz

03.02.2022

Basına ve Kamuoyuna

03.02.2022 Perşembe günü sabah saatlerinde İHD Diyarbakır Şubesi’nde arama işlemi yapıldığı bilgisi üzerine Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz destek amacıyla İHD Diyarbakır Şubesine gitmiştir. Şube binasında yapılan aramanın, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesine yönelik bir soruşturma olduğu öğrenilmiştir. Soruşturma kapsamında Savcılığın talebi üzerine Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliğince; şüphelinin, işyerinin İHD Diyarbakır Şube yerleşkesi olduğu belirtilerek verilen 03.02.2022 tarihli gözaltı ve arama kararına istinaden arama işlemi gerçekleştirilmiştir.

Yapılan aramaya ilişkin olarak;

Derneğin hukuka aykırı bir şekilde şüphelinin işyeri olarak değerlendirilip arama kararının verilmesi, Şube yerleşkesinde aramanın Şube Başkan ve Yöneticilerine bilgi verilmeksizin ve kapının çilingir marifetiyle açtırılarak aramaya başlanılmasını,

Arama işlemi esnasında bütün itirazlara rağmen derneğin faaliyetlerini gösterir materyallere kolluk tarafından el konulması ve buna ilişkin itirazların tutanaklara yansıtılmasının(şerh düşürülmesinin) engellenerek aramanın ölçüsüz ve hukuka aykırı yapılmasını,

35 yıldır insan hakları mücadelesi veren İnsan Hakları Derneği’nin arama kararıyla yargı tehdidine maruz bırakılmasını kınıyoruz.

Diyarbakır Barosu olarak İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi’yle hukuksal süreçte destek ve dayanışma içerisinde olduğumuzu kamuoyuyla paylaşırız.