Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Halepçeyi unutmadık.

16.03.2013

Halepçe’yi unutmadık.

Halepçe Katliamının 25. Yıldönümünde katliamda yaşamını yitirenleri bir kez daha saygıyla anıyor, insanlığa karşı işlenen bu utanç verici suçu lanetliyoruz.

16 Mart 1988’de  Halepçe semaları, savaş uçaklarının ürkütücü sesiyle güne  başlamış ve Kürtler, tarihin tanık olduğu en büyük katliamlardan birinin hedefi olmuştu. Tarihe kara bir gün olarak geçen 16 Mart 1988 de Halepçe’de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere  5 bini aşkın sivil Kürt kimyasal gazlardan zehirlenerek hayatını kaybetmiş, 7 binden  fazla Kürt bu saldırılarda yaralanmıştı. Büyük bir insanlık trajedisi olarak nitelendirilen kimyasal gazlarla yapılan saldırının etkilerinin daha sonrada devam ettiği, günümüze kadar yaklaşık 45 bin kişinin öldüğü, 60 binden fazla kişinin de sakat kaldığı tahmin edilmektedir.

Halepçe’de, Cenevre Sözleşmeleri, BM Soykırım Suçunu Önleme Sözleşmesi ve Kimyasal Silahların Kullanımının Yasaklanmasına Dair Sözleşme olmak üzere tüm uluslar arası belgeler ihlal edilmiştir. Yaşanan bu büyük katliama uluslararası kamuoyu ve uluslararası güçler maalesef sessiz kalmıştır. İnsanlığa karşı işlenen en ağır suç olan ‘soykırım suçuna’ karşı uluslararası toplum tepkisiz kalarak bu suça ortak olmuştur.   Tarihe ‘Halepçe Katliamı’ olarak geçen bu katliam, Kürtlerin tüm taleplerini kanla bastıran diktatör Saddam Hüseyin’in başında bulunduğu Baas Rejimi  tarafından gerçekleştirilmişti. Ancak yıllarca bu katliamının hesabı sorulmamıştır. Tarihin bu en büyük katliamı 15 yıl sonra ABD’nin Irak’a müdahalesinden sonra Baas rejiminin devrilmesi ve akabinde Saddam Hüseyin’in yargılama sürecinin başlamasının ardından tekrar gündeme gelmiş ve Saddam Hüseyin’in yargılandığı konular arasına girmiştir. Ancak Halepçe katliamının baş aktörü Saddam Hüseyin olmakla birlikte rejimine destek veren çok sayıda ülkenin ve kimyasal silahları üreten ve bu rejime sağlayan firmaların da bu katliamın ortakları olduğu da bilinmektedir.

Son yıllarda geç olmakla birlikte İsveç, Norveç ve İngiliz Parlamentoları Halepçe de yaşananları da kapsayan Enfal katliamını, Kürtlere karşı bir “soykırım” olarak kabul etmiş olmaları sevindirici gelişmelerdir. Ancak bu soykırımının üzerinden 25 yıl geçmiş olmasına rağmen, sorumluların hala uluslararası mahkemeler önüne çıkarılıp yargılanamamış olması insanlık tarihinin en büyük utançlarından biridir.

Bir kez daha katliamda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, bu ağır suçun tüm sorumlularının adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz.

 

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Adına

Baro Başkanı

Av. Tahir ELÇİ