Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
HALEPÇE ; 30 Yıldır Dinmeyen Acı..

16.03.2018

HALEPÇE ; 30 Yıldır Dinmeyen Acı..

Irak Kürdistan Bölgesinde Halepçe şehrinde 30 Yıl önce bugün tarihin acımasız ve trajik katliamlarından biri yaşandı. Başta Kürt haklı olmak üzere Dünya halklarını derinden sarsan bu katliamın ve insanlık suçunun meydana getirdiği acı hafızalarda ilk günkü tazeliğini korumaktadır.

Zalimane yöntemleri ve uygulamaları yönetim biçimi haline getirmiş olan Baas Rejmi '' ENFAL HAREKATI '' adı altında başlattığı askeri operasyonu, Kürtlere uygulanan işkence, idam, infaz, sürgün, yerleşim yerlerinin yakılması ve yağma operasyonuna dönüştürmüştür.

Mart 1988 yılına gelindiğinde, Enfal harekatı, Güney Kürdistan'ın Halepçe şehrine Baas Rejminin kimyasal silahlarla saldırması ve binlerce Kürdün katledilmesiyle soykırıma dönüşmüştür. Baas Rejminin Halepçe'de yaptığı katliam ve işlediği insanlık suçu hafızalardan hiçbir zaman silinmeyecektir.

180 Binden fazla Kürdün yaşamını yitirmesine sebep olan Enfal Harekatı kapsamında Baas Rejminin yaptığı uygulamalar ve işlediği fiiller,  Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırmasına Dair Sözleşmenin 2. Maddesi kapsamında da tanımlandığı gibi hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde '' soykırım '' suçudur. Yine Birleşmiş Milletlerin aynı sözleşmesinde soykırım suçu faillerinin Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması da ön görülmektedir. Maalesef ki Kürtlere karşı gerçekleştirilen bu soykırım Uluslararası Kurumlarda yeteri derecede gündemleştirilmemiş ve katliam sorumluları hakkında tatmin edici hukuki ve siyasi çalışmalar yürütülmemiştir. Günümüzde çok az sayıda Ülke Halepçe'de yaşananları soykırım olarak tanımaktadır. Diyarbakır Barosu olarak tüm Dünya Ülkelerinin Halepçe'de yaşananları soykırım olarak kabul etmeleri ve bunun gereklerini yerine getirmeleri çağrısında bulunmaktayız.

İnsanlık tarihine lanetlenmesi gereken bir utanç vakası olarak geçen Halepçe Katliamını unutmadığımızı, unutmayacağımızı, insanlık hafızasından silinmemesi ve yeni utanç vakalarının yaşanmaması için Diyarbakır Barosu olarak üstümüze düşeni yapacağımızı tüm kamuoyuyla paylaşırız.

Sayılarımızla

Diyarbakır Barosu Başkanlığı adına

Av. Ahmet ÖZMEN

Diyarbakır Barosu Başkanı.