Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
GÖZALTINDA KAYIPLAR HAFTASI ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR

26.05.2015

GÖZALTINDA KAYIPLAR HAFTASI ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR

                Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası (17-31 Mayıs) başta Diyarbakır Barosu ve İHD Diyarbakır şubesi üye ve yöneticileri ile çok sayıda kayıp yakınının da aralarında bulunduğu topluluk tarafından Şêx Seîd Meydanında (Dağkapı Meydanı) bir mum yakma ve oturma etkinliği gerçekleştirildi. Burada İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı M. Raci BİLİCİ ile Baro Başkanımız Tahir ELÇİ tarafından basına birer açıklama yapıldı.

                Baro Başkanımız ELÇİ konuşmasında; gözaltında kayıpların Türkiye'nin bir gerçeği olduğu gibi aynı zamanda bir utancı da olduğunu ifade ederek bir dönem biz yurttaşları korumakla görevli devletin resmi güvenlik görevlileri tarafından sivil, masum insanların evlerinden, çocuklarının arasından, sokaktan, iş yerlerinden veya şehrin giriş ve çıkışlarındaki bir arama noktasından alınarak götürüldüğünü, bunların çoğunun akıbetinin bir daha ortaya çıkmadığını, kayıp yakınlarının ve insan hakları savunucularının yıllardır yürüttükleri hakikat ve adalet mücadelesinin bir sonuç vermediğini  söyleyerek kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. ELÇİ devamla; binlerce faili meçhul soruşturma dosyasının savcılıkların raflarında bekletildiğini ya da zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle kapatıldığını, açılan bazı davaların da binlerce kilometre ötedeki merkezlere güvenlik gerekçesiyle nakledildiğini söyledi.

                Elçi; adaletsizlikler üzerinde toplumsal barışın inşa edilemeyeceğini belirterek kayıp yakınlarının acısının ve adalet çığlığının duyulması gerektiğini söyledi.

                Daha sonra kayıp insanların fotoğrafları ile birlikte oturma ve mum yakma etkinliği gerçekleştirildi.