Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Diyarbakır barosunun ev sahipliğinde baroların katılımıyla seçim güvenliği toplantısı yapıldı...

29.05.2018

Toplantı öncesi yapılan basın açıklamasında konuşan Baro Başkanımız Av. Ahmet Özmen;

24 Haziran’da gerçekleştirilecek olan seçimlerde, seçim güvenliği, serbest seçim hakkı, OHAL tartışmaları ile giriyoruz. Demokrasinin olmazsa olmazı, seçim güvenliği olduğunun farkındayız. Özgür ve adil koşullarda seçim iradesinin sandığa yansıması için, Baroların hukukun üstünlüğünü koruma noktasında temel görev ve sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. Diyarbakır Barosu olarak, her seçimde gözlemci sıfatıyla seçimlerin adil geçmesi, temel hak ve özgürlük ihlali yaşanmaması açısından göreve aldık. 24 Haziran’da ise tüm barolar güçlerimizi birleştirerek, ortak bir çalışma zemini içerisine girdik. Ortak bir çalışma yürüteceğimizi paylaşmak istiyoruz.

24 Haziran öncesinde aday olan tüm siyasi partilerin eşit propaganda hakkına sahip olması çok önemli. Propaganda süreci oy verme ve sayım işlemi kadar önemlidir. Başta OHAL koşulları ve Cumhurbaşkanı adaylarından Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olması, kabul edilemez ve adaletsizliktir. Diyarbakır Barosu olarak yaptığımız basın açıklamasıyla, Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması, eşit propaganda imkanlarının oluşturulması yönünde yargıya çağrıda bulunduk. Bu sorumluluk Selahattin Demirtaş’ın bütün adayların sorumluluğundadır. Selahattin Demirtaş için daha önce yaptığımız çağrıyı yineliyoruz.

Seçim güvenliği temel gündemlerimizden biridir. 16 Nisan’da bugüne toplumun her kesiminde referandum meşrutiyeti tartışmaları var. Son dönemde seçim yasasında yapılan değişiklik ile aynı apartmanda oturanların farklı sandıklarda oy kullanması, sandık kurulu başkanlarının değiştirilmesi ciddi tartışmalara neden olmuştur. Seçim uygulamalarının hiç bir kuşkuya mahal vermemesi durumunda olması gerekiyor. İki gün önce sandıkların taşınması yönünde karar verildi. Valilik ve il seçim kurulu başkanlarının talepleri kabul edildi. Sandıkların birleştirilmesi bölgemize tekabül ediyor. YSK’nın açıklamasına göre 270 bin seçmenin etkilendiğini görüyoruz. Bunun seçim güvenliğine gölge düşüreceğine, asıl olanın sandığın ayağına götürülmesidir. Taşımalı sandık sistemi anti demokratik uygulama olduğunu belirtiyoruz.

Tüm Barolar olarak, seçimler sonrasında tartışmaların yaşanmaması, hak ve özgürlüklerin yok sayılmaması, adil bir seçim yapılması için 24 Haziran’da il ilçe seçim kurullarında, sandıklarda görev alacağımızı belirtiyoruz. Sensiz Olmaz hareketi ile Barolar ortak çalışma yürütüyoruz. Bugün ki toplantıda son şeklini alacaktır. Bu proje ile her okula bir avukat projesinde temel amacımız, her okulda bir meslektaşımızın bulunmasıdır.