DİYARBAKIR BAROSU SEÇİMLERİ İZLİYOR..

29.05.2015

DİYARBAKIR BAROSU SEÇİMLERİ İZLİYOR

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ, Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Adli Yardım binasında bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere 7 Haziranda yapılacak seçim ve oylama işlemlerine ve Diyarbakır Barosunun hazırlıklarına ilişkin bilgi verdi.

ELÇİ konuşmasında; seçimlerin demokrasinin en temel işleyişi olduğunu belirterek tüm yurttaşların 7 Haziran seçimlerinde sandığa giderek oy kullanmalarını, aynı zamanda bir vatandaşlık görevi olan demokratik katılımı göstermelerini istedi.

Daha önce 4 Mayıs 2015 tarihinde seçim güvenliği ve özellikle ülkenin batısındaki birçok yerde HDP binalarına yapılan saldırılara ilişkin detaylı bilgiler sunduklarını ve başta Hükümet ve diğer yetkililerden seçim güvenliğinin sağlanması talebinde bulunmuştu.

Seçim süreci kadar seçim günü oy verme ve diğer seçim işlemlerinin yasalara uygun bir şekilde yapılmasının, seçim işlemlerinin tam bir serbesti içersinde ve dürüstçe yürütülmesinin önemine işaret etti

Baro Başkanımız sözlerine devamla; Diyarbakır Barosunun, Yönetim Kurulu ve üyeleriyle birlikte seçim günü oylama işlemlerini izleyeceklerini, hukuka aykırı durumlara karşı yasal başvuru yapacaklarını ve seçim sonunda kamuoyunu bilgilendireceklerini, bu çerçevede; 28.05.2015 tarihinde Diyarbakır İl ve İlçe Seçim Kurulu Başkanlarıyla görüşme yaptıklarını, seçim ve sandık işlemlerine ilişkin görüş ve hassasiyetlerini dile getirdiklerini ifade etti. Baro Başkanımız ayrıca Diyarbakır’da yaklaşık 150 avukatın seçim ve sandık bölgelerini gezerek izleyeceğini ayrıca seçimin serbesti içersinde ve dürüstçe yürütülmesi için diğer hukuk deekleri, insan hakları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Şu ana kadar ülkenin batısındaki yerleşim birimlerinde HDP binalarına, özellikle Adana ve Mersin İl Başkanlıklarına bombalı saldırılar yapıldığını, ancak başta Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde seçim güvenliğini etkileyecek nitelikte kayda değer bir olayın yaşanmadığını, bu durumun memnuniyet verici olduğunu ifade ederek seçim sonuna kadar bu ortamın bu şekilde devam edeceğini beklediklerini ifade etti.

Seçim işlemlerine ilişkin şu ana kadar daha çok ilçe seçim kurullarında sandık tutanaklarının birleştirilmesine ilişkin yapılacak işlemlerle ilgili bazı sorunların belirdiğini, SEÇİM KURULLARINDA YAPILACAK BİRLEŞTİRME İŞLEMLERİNİN KURUL BAŞKANI HÂKİMİN GÖZETİMİ VE FİİLİ DENETİMİ ALTINDA, TEK BİR BİLGİSAYAR VEYA EN ÇOK İKİ BİLGİSAYAR ÜZERİNDEN SİYASİ PARTİLERİN TEMSİLCİ VE MÜŞAHİTLERİ İLE İLGİLİ KURMLARIN DENETİMİNDE AÇIK ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMESİNİN ÖNEMİNE İŞARET ETTİ.

BARO Başkanımız ELÇİ daha sonra Kürtçe yayın yapan kanallara Kürtçe açıklamalarıyla basın toplantısını tamamladı.