Diyarbakır Barosu ROBOSKİ’DE

01.12.2012

DİYARBAKIR BAROSU ROBOSKİ’DE

Uludere’nin Roboski/Ortasu Köyünde savaş uçaklarının bombalaması sonucu çoğu çocuk 34 insanın ölümünün birinci yıl dönümünde düzenlenen anma törenine Baro Başkanımız Tahir ELÇİ ve Diyarbakır Barosundan çok sayıda avukat katıldı. Başta Şıak ve Van Baroları olmak üzere değişik barolardan avukatların da katıldığı anmaya, Türkiye’nin değişik bölgelerinden hukukçu, insan hakları savunucu, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri hazır bulundu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir ELÇİ, bombalamada hayatını kaybedenlerin mezarlarının da bulunduğu Roboski Mezarlığında yaptığı konuşmada; Roboskililere bir kez daha başsağlığı dilediğini ifade ederek, Roboskililerin adalet mücadelesinde yanlarında yer alacaklarını söyledi.

34 sivil-masum insanın bombalanarak öldürülmesinin yaşam hakkının/ insan haklarının en ağır ihlallerinden birini oluşturan insanlığa karşı bir suç olduğunu, olayı hızlı,etkili,tarafsız ve adil şekilde soruşturmanın devletin sorumluluğunda olduğunu ifade eden ELÇİ, Devletin bir yıldır bu sorumluluğunu yerine getirmediğini, bir yıldır “kısıtlama kararıyla” soruşturmanın gizli yürütüldüğünü dile getirdi.

Olayın, iddia edildiği gibi silahın ölçüsüz kullanılması biçiminde gerçekleşen bir eylem olamadığını, silah kullanmanın esasları ve bu konudaki hukuksal çerçeveye hiçbir şekilde uyulmadığını, olayın; doğrudan, kasti ve keyfi bir katliam olduğunu, Diyarbakır Barosunun; bu ağır suçun faillerinin adalet önünde hesap verene kadar Rosboskililerin adalet mücadelesinde yanlarında olacaklarını ifade etti.