10.05.2015

DİYARBAKIR BAROSU KATLEDİLEN CİZRE?Lİ

ÇOCUK DAVASINDA MÜDAHİL?

14 Ocak 2015 tarihinde Şıak'ın Cizre ilçesinde özel harekatçı polis görevlileri tarafından başından vurularak öldürülen Cizreli çocuk Nihat KAZANHAN?ın davası 7-8 Mayıs 2015 tarihinde Cizre Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Davaya yirmi (20) baro ve yüze (100) yakın avukat katıldı. Diyarbakır Barosundan da çoğunluğu Çocuk Hakları Merkezi üyesi olan 15 avukat üyemizle birlikte Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ?de duruşmada hazır bulundu.

SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Duruşmadan önce Cizre Adliyesi önünde davayla ilgili basın mensuplarına konuşan Baro Başkanımız; yargılamanın adil ve etkili bir şekilde sürmesi için davanın takipçisi olacaklarını belirterek ve ekledi. ?Ne yazık ki bu olayın başında deliller önemli ölçüde karartılmış, kamu görevlileri kolektif bir biçimde ve işbirliği içinde delilleri ortadan kaldırmaya çalışmış ama nihayet soruşturma makamları faili tespit etmiş ve adalet önüne çıkarmıştır. Biz bugün Cizre adliyesinde adil ve etkili bir yargılama yapılmasını bekliyoruz.? dedi.

SANIKLAR KORUNUYOR

Öte yandan yaşanan teknik sorunlardan ve sanıkların SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile duruşmaya katılmaları sebebiyle birçok aksaklık yaşandı. Konuyla ilgili İMC televizyonuna konuşan Baro Başkanımız Elçi, faillerin bir kez daha korunduğunu belirterek sanıkların bizzat duruşma salonunda bulunması gerektiğini, hâkimlerin de sanıkların gözlerine, tavır ve davranışlarına bakarak gerçeği açığa çıkarmak zorunda olduklarını belirtti. Sanıkların doğrudan mahkeme önüne çıkarılmasının etkili kovuşturma ve adil yargılama ilkelerinin bir gereği olduğunu söyledi. İlk gün iddianamenin okunmasıyla yargılama tamamlanırken ikinci gün de sanıkların çapraz sorgusuna devam edildi.

DİYARBAKIR BAROSU DAVADA TARAF

Birçok baro ile birlikte Diyarbakır Barosunun Avukatlık Kanunu hükümleri uyarınca hukukun üstünlüğünü sağlama ve insan haklarını koruma görevi çerçevesinde Diyarbakır Barosu adına Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ tarafından sunulan Katılma/Müdahale talebi kabul edilerek Diyarbakır Barosu davanın tarafı haline geldi.

İki (2) gün süren yargılamanın sonunda; tutuksuz sanık polislerin tutuklanmaları yönündeki talebinin reddine, tutuklu sanık polisin tutukluluk halinin devamına, çocuğun ölümüne neden olan atış mesafesi, sanık polis görevlileri arasındaki telefon görüşmelerinin araştırılması ile duruşmanın 2 Temmuz 2015 tarihine ertelenmesine karar verildi.

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu olarak, İnsan Hakları ve Çocuk Hakları Merkezleri ile birlikte davayı takip etmeye devam edeceğiz.