Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi

24.04.2013

Değerli çocuklarımız,  okul müdürleri, öğretmenlerimiz, velilerimiz, çocuk hakları merkezi üyelerimiz ve siz değerli basın mensubu arkadaşlarımız hepiniz ‘’çocuk ve hukuk, haklarınızı biliyormusunuz, nasıl bir dünya istiyorsunuz’’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasının ödül törenine hoşgeldiniz.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak, birincisini gerçekleştirdiğimiz ve bundan sonra gelenekselleştirmek istediğimiz bu yarışmada temel gayemiz, çocukların sahip oldukları hakları bilip bilmedikleri, sahip oldukları haklar konusunda bilinçlendirilmeleri, sahip olmak istedikleri hakların neler olduğu, hukukun çocuklar için neyi ifade ettiği ve nasıl bir dünya düşlediklerini biz yetişkinlere anlatmalarını sağlayarak, toplum olarak çocuk haklarına gerekli duyarlılığı oluşturmaktı.



Diyarbakır’da ilk olarak gerçekleştirdiğimiz bu yarışmada, merkez ve ilçelerdeki  5., 6., 7.,  ve 8. sınıf öğrencilerine, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın Çocuk Eğitim ve Kreş Merkezi ve Göç Vakfı’nın projesinde çalışılan çocuklara ulaşarak, 15 mart 2013 - 15 nisan 2013 tarihleri arasında başvuruların alındığı bu yarışmaya çocukların katılımlarını sağladık. Yarışmaya 73 resim dalında, 72 şiir dalında, 40 kompozisyon dalında olmak üzere toplam 185 çocuğumuz, yapmış oldukları çalışmalarıyla  etkinliğe katılmışlardır.

Öncelikle bu yarışmamıza katılarak, bende varım, benimde haklarım var, bende bunların farkındayım, diyerek seslerini duyurmaya çalışan bütün katılımcı çocuklarımıza teşekkürlerimizi sunmak isteriz. Yarışma sonunda, bize ulaşan eserlerde çocukların algı dünyasına ilişkin çarpıcı bulduğumuz ve kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duyduğumuz birkaç vurguya değinmek isteriz.

Elimize ulaşan çalışmalarda çocukların , genel olarak yaşam hakkına, çocuk işçiliğine, çocuk gelin vurgusuna, istismar ve ihmal kavramlarına, korunmaya muhtaç olduklarına, eğitim haklarının ihmale uğradığına ve cinsiyetler arasında eşitsizliğe dair vurgularda  bulunmuşlardır.Ayrıca bölgemizde yaşanan çatışma ortamının travmatik sonuçlarıda çocuklarımız tarafından eserlerinde yansıtılmıştır.

Dünyada çocuk bayramını kutlayan tek ülke olan ülkemizde, gündem çocuk derneğinin 2012 yılı  çocuğun yaşam hakkı raporuna göre; 2012 yılında devletin eliyle ve ihmali olduğu gerekçesiyle toplamda 609 çocuğun yaşamını yitirdiği, çocuk işçilerinin sayısının giderek arttığını, çocuk gelin vakalarının çoğaldığını, daha fazla çocuğun silahlı yada silahsız şiddet ortamına maruz kaldığını tespit etmişlerdir.


Çocukların katledilmelerine ilişkin açılan soruşturmalar hukuki dayanaktan yoksun gerekçelerle ‘’takipsizlik’’ kararıyla sonuçlanmaktadır. Son olarak Lice Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturmasına başlanılan, Lice ilçesi Xambas mezrasında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren Ceylan Önkol'un ölümü ile ilgili olarak ‘’görevini kötüye kullanmak’’ suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan şüpheli güvenlik görevlileri hakkında takipsizlik kararı verilmiştir. Yine 28 Martta Diyarbakırda yaşanan olaylarda yaşamını yitiren Enes Ata olayı ile ilgili başlatılan soruşturmada ölüme sebebiyet veren polis memurları  hakkında Diyarbakır Valiliğnce soruşturma izni verilmemiştir.Aynı şekilde 16 çocuğun yaşamını kaybettiği Roboski katliamını araştırmak üzere kurulan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun, Uludere Alt Komisyonunun hazırladığı raporda olayın faiilleri için kasıt yok diyerek açıklamaya çalışmışlardır.

Çoğaltabileceğimiz  bu tür çocukların yaşam hakkı ihlallerine sebebiyet veren sorumluların yargı karşısına çıkartılmasını, geleceğimiz olan bu çocukların ‘’yaşam hakkını, anadilde eğitim hakkını, sağlık ve barınma hakkını , sağlıklı bir çevre ve dünya haklarının varlığına inanarak insan haklarına dayalı adil, etkili ve süratli bir usul izlemek üzere bütün yetkili kurum ve kuruluşlara derhal harekete geçmeye davet ediyoruz.



Şimdi ödül törenimize geçerek; resim şiir ve kompozisyon yarışmasında ödüle layık görülen eserlerin sahibi çocuklarımızı  davet etmek istiyoruz.

Resim dalında

1)Cengaver Işıkalan(Özel Yeni Ortadoğu Koleji 6.sınıf öğrencisi)

2)Didem Özkılıç(Özel Diyarbakır Final İlöğretim Okulu 6.sınıf öğrencisi)

3)Pervin Şimşek(Vali Ahmet Serhatlı YBO 8.sınf öğrencisi)

4)Mehmet Recai Gümüşlüer - Jüri özel ödülü(Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk Kreş ve Eğitim Merkezi)

Şiir dalında

1)Rukiye Çoban(Kırkkoyun Karacadağ İlöğretim Okulu 7.sınıf öğrencisi)

2)Keje Esra Fidan(Özel Mezopotamya Koleji 5.sınıf öğrencisi)

3)Ronahi Adıgüzel(Şehit Polis Sabri Kün İlöğretim Okulu)

Kompozisyon dalında

1)Esat Geylani Şeker( Üstteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu 7.sınıf öğrencisi)

2)Yeşim Yıldırım(Üstteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu 7.sınıf öğrencisi)

3)Burak Ekin Filiz(Özel Diyarbakır Final Okulları 7.sınıf öğrencisi)