Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
CMK UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME

08.01.2015

 

 

 

 

                                           CMK UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME

 

1-      Otomatik CMK Atama Sistemi (OCAS) sistemi Baromuz Başkanlığı tarafından 2008 Ekim ayından beri aktif olarak işlemektedir. Aynı sistemi halen Türkiyedeki belli başlı tüm büyük barolar tarafından kullanılmaktadır. Öteden beri ve halen Baromuz tarafından kullanılan ocas sisteminde ‘’ bir sıfırlanma’’ veya yeniden başlatma gibi bir durum söz konusu olmayıp, sistem halen teknik bir sorunu olmadan işlemektedir.


2-      Öte yandan OCAS sistemine ilk defa girişi yapılan bir avukat otomatik olarak aritmetik ortalama ile sisteme dahil olur. ''Aritmetik ortalamadan’’  kastedilen,  mevcut listenin ortası değil, aritmetik ortalama; listede görev alan bütün avukatların puanlarının toplamının avukat sayısına bölünmesiyle elde edilir. Bu ortalama puan, listede görev alan avukatların her birinin puanından düşük olup,  sisteme dahil edilen  avukatın  mutlaka birinci sırada yer almasını sağlar ve avantajlı olarak göreve başlatılır.


3-      Sistem soruşturma (kolluk ,savcılık, sorgu) ve kovuşturmada yetkili makamların sistem üzerinden talepleri üzerine puan  sırasına göre otomatik arama (sesli) yöntem  kullanılarak görevlendirme yapılmakta olup, sistem  dışarıdan görevlendirmeye  tümü ile kapalıdır.


4-      Belirtmekte yarar bulunan diğer bir hususta; sisteme kayıtlı olan üyelerimizin aktiflik ve pasiflik durumu ile dönemsel gelen başvurular ve kayıtlı avukat sayısına bağlı olarak görevlendirmelerde farklılaşma olabilmektedir. Bu farklılık iş ve avukat sayısına bağlı olup sistemde teknik veya başka bir aksaklıktan kaynaklanmamaktadır.


5-      CMK uygulaması ve OCAS sistemi tümüyle yukarıdaki gibi işlemekte olup, meslektaşlarımızın kimi şahsi sosyal paylaşım hesaplarında yapılan ve avukatlığın vakarıyla da bağdaşmayan söz ve değerlendirmelere itibar etmemesi gerektiğini, tüm üyelerimizin bilgisine saygı ile sunulur.

 

 

                                                               Diyarbakır Barosu Başkanlığı