Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.
- Baromuz
- Merkezler & Komisyonlar
- Komisyonlar
- Merkezler
- Raporlar
- Duyurular
- Yayınlar
- Baro Bültenleri
- Diğer
- İletişim
16.10.2025
Değerli basın mensupları ve kıymetli meslektaşlar;
Hukuk devletinin en temel unsurlarından biri olan savunma hakkı, her geçen gün daha da zor koşullar altında var olmaya çalışmaktadır. Bu zorluğu en yakından hisseden kesim ise genç avukatlar ve stajyer avukatlardır.
1. CMK Ücret Tarifesi Adaletsiz ve Gerçeklikten Uzaktır.
Biz avukatların CMK kapsamında üstlendiği ve zorunlu müdafilik şeklinde ifa ettiği kamu hizmetine ilişkin ücretleri düzenleyen CMK ücret tarifeleri, ekonomik koşulların yarattığı somut gerçeklikten uzak, son derece düşük ücretler üzerinden belirlenmektedir. CMK kapsamında ifa edilen hizmetler, kamu hizmeti niteliğinde olmasına rağmen, vergilendirmeye tabii tutulmaktadır.
Ücretler ise ciddi bir zaman dilimine yayılarak geç ödenmekte, henüz ödemeler yapılmamasına rağmen vergiler talep edilmektedir. Ulaşım ücreti gibi zorunlu giderler ise, mevcut ekonomik koşullar göz ardı edilerek belirlendiği gibi bu gider kalemleri önemli kesintilere uğrayarak bizlere geri ödenmektedir.
CMK sistemine dair burada belirttiklerimizle sınırlı olmayan pek çok yapısal sorun, avukatın emeğini değersizleştiren ve en temelde yargının bağımsız öznesi olan savunma makamını güçsüzleştiren bir anlayışın ürünüdür. Bu anlayış, aynı zamanda, yurttaşların adil yargılanma hakkı ile adalete erişim hakkının ihlal edildiğinin ve nihayetinde sosyal devlet ilkesinden uzaklaşıldığının göstergesidir.
Gelinen noktada savunma makamı olarak bizlerin, CMK ücret tarifesinin mevcut durumuna karşı hem avukatlık hem de yurttaşlık bilinci ile eyleme geçerek çözüm üretmesi kaçınılmaz hale gelmiştir.
Diyarbakır Barosu Genç Avukatlar Meclisi ve CMK uygulama merkezi olarak biliyoruz ki, CMK sistemindeki mevcut sorunların çözümü ancak bu sistemin en yakıcı sonuçlarını yaşayan neredeyse tek geçim kaynağı CMK olan biz genç avukatların öncülüğüyle mümkün olacaktır.
Bu doğrultuda CMK ücret tarifesinin avukatlık asgari ücret tarifesine eşitlenmesi talebimizi yineliyor ve emek sömürüsüne hayır diyoruz.
2. Genç Avukatlar Geçim Sıkıntısı İçinde Meslekten Uzaklaşmaktadır.
Genç avukatlar, asgari ücretin dahi altında kazançlarla geçinmeye çalışmakta; ofis giderleri, baro aidatları, SGK primleri, vergi yükleri ve kira bedelleri arasında ezilmektedir. Ne yazık ki, adalet mekanizmasının temel taşlarından biri olan avukatlık, geçimini sağlayamayan bir meslek hâline dönüşmektedir. Birçok genç meslektaşımız adaleti savunmakla yaşamını idame ettirmek arasında kalmaktadır. Bu tablo, yalnızca bireysel bir sorun değil, savunma mesleğinin geleceğini tehdit eden yapısal bir krizdir.
Bugün birçok genç meslektaşımız ikinci bir işte çalışmakta, ekonomik yetersizlikler nedeniyle mesleği bırakmayı dahi düşünmektedir. Hukukun üstünlüğü, savunma hakkı ve adil yargılanma ilkeleri, ancak ekonomik bağımsızlığını koruyabilen avukatlarla mümkündür.
3. Stajyer Avukatlara Ücret Ödenmemesi Hukuki Emeğin Görmezden Gelinmesidir.
Mevcut sorunların yanı sıra stajyer avukat meslektaşlarımızın staj sürecinde herhangi bir gelirlerinin olmaması da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir yıl süren avukatlık stajı, mesleğe girişin en önemli aşamasıdır. Ancak stajyer avukatlar, ağır çalışma koşullarına rağmen herhangi bir gelir elde edememektedir.
Devletin, yargının asli unsuru olacak bu genç hukukçulara asgari bir yaşam desteği sağlamaması kabul edilemez. Avukatlık stajı süresince devlet tarafından hakim savcı stajyerlerinde olduğu gibi asgari ücret düzeyinde bir staj desteği ödenmesi, hem hakkaniyetin hem de adaletin gereğidir.
Sonuç Olarak;
Bizler, Diyarbakır Barosu Genç Avukatlar Meclisi ve CMK uygulama merkezi olarak; savunma hakkının kutsallığına, meslek onuruna ve emeğin değerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Adaletin sesi, ancak savunmanın güçlü olduğu bir toplumda yankılanabilir. Genç avukatlar ve stajyer avukatlar olarak sesimizi yükseltiyoruz:
Adalet için mücadele edenlerin geçim derdi olmamalı!
Diyarbakır Barosu Genç Avukatlar Meclisi ve CMKUygulama Merkezi