Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Basına ve Kamuoyuna

28.08.2020

Meslektaşımız Avukat Ebru TİMTİK adil yargılanma talebiyle girmiş olduğu ölüm orucunun 238’inci gününde maalesef hayatını kaybetmiş oldu!
          Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların yargılandığı davada, yargılamayı yapan mahkeme örgüt üyeliği suçlamasıyla  18 avukat hakkında yüksek cezalar tayin etmiş ve Av.Ebru TİMTİK ’e 13 yıl 6 ay, Aytaç ÜNSAL ’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası vermiştir.  Ceza kararlarının ardından avukatlar, adil yargılanma talebiyle açlık grevine başlamışlardır. Daha sonra açlık  grevini ölüm orucuna çeviren Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için Adli Tıp Kurumu, cezaevinde kalamaz raporu vermesine karşın ; hapis cezası kararına yapılan itiraz üzerine dosya Yargıtay’a gönderilmiştir. Mahkeme kararı; sahte diller ve gizli tanık beyanları üzerinden dosyada somut deliller olmaması, suçlamanın itirafçı ifadelerine dayanması, savunma avukatlarının beyanlarda bulunamaması, mahkumiyet kararı verilirken savunma avukatlarının salonda bulunmaması gerekçeleriyle adil yargılanma hakkı açıkça ihlal edilmesi üzerine Av. Ebru TİMTİK ve Av. Aytaç ÜNSAL adil yargılanma talebiyle başlatmış oldukları açlık grevini ölüm orucuna çevirmişlerdir.                

Ölüm orucu sürecinin kritik bir hal aldığı dönemde Adli Tıp Kurumu’nun cezaevinde kalamazlar raporuna rağmen , mahkemeye yapılan itirazlar sürüncemede bırakılarak yaşam hakkının kutsallığı göz ardı edilmiştir. . TİMTİK ve ÜNSAL’ın sağlık durumlarının kötüleşmesi nedeniyle tahliye edilmeleri ve Yargıtay’ın itirazı karara bağlaması için çağrılar yapılmış ancak tahliye talepleri reddedilmiştir. Sağlık durumları kötüleşen avukatlar 30 Temmuz’da hastaneye sevkleri yapılarak ;  Ebru Timtik, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Aytaç Ünsal da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülmüştür.
Adil yargılanma talebi ile   ölüm orucuna giren Av. Ebru TİMTİK’in ölümü vicdanları kanatmış ve yargıya olan güvenin neredeyse bittiğini bizlere göstermiştir. Av. Ebru TİMTİK insan hakları mücadelesi ile bilinen ve bütün yaşamı hak ve adalet arayışı ile geçen bir meslektaşımız olarak tanınmış ve takdir görmüştür. Meslek pratiği ve direngenliği meslektaşlarımıza ışık tutmaya devam edecektir.  

Meslektaşımızın gün gün gelen ölümünü durduramamanın üzüntüsünü yaşadığımızı belirterek, Av Aytaç Ünsal’ın yaşaması ve taleplerinin karşılanması için dünden daha fazla mücadele etmenin herkesçe bilinmesini isteriz. Adalet ve vicdan sahibi olan bütün kesimlerce bilinmelidir ki Adil Yargılanma herkesin hakkıdır. Hatta adalet çığlığını duymayanların bile.
Diyarbakır Barosu olarak  yaşamdan geçmişte olduğu gibi bugün de yaşamın kutsallığından  yana olduğumuzu, insan bedeni üzerinden yapılan eylemlerin ; zulüm ve kayıtsızlık cenderesinde karşılığını bulamayacağının sabit olduğu gerçeği karşısında adalet için aktif olarak mücadele etmenin insanı yaşatacağını , adaletsizliğin ise öldüreceğini haykırmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.Hak mücadelesinde yollarımız  ölümden uzakta yaşamdan yana olmalıdır. Nitekim Baro Başkanımız  Av. Tahir ELÇİ , adaletin sağlanması  için öldürüldüğü güne kadar adalet mücadelesinde  büyük sabır ve özenle çalışmış ve hepimize yaşamdan  yana tavır alan kıymetli bir  miras bırakmıştır.
Diyarbakır  Barosu olarak hayatını kaybeden meslektaşımızın acılı ailesine başsağlığı dileklerimizi  ileterek; tüm zulümlere ,haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı susmayacağımızı bir kez daha haykırıyoruz.  
 
 
DİYARBAKIR BAROSU