BASINA Ve KAMUOYUNA

03.07.2019

02/07/2019 Tarihinde Ağrı İli Diyadin Belediyesi Eşbaşkanları Evren DEMİR ve Betül YAŞAR'ın belediye binası içerisinde darp edildiği ve ters kelepçe takılmak suretiyle müdahale yapıldığı basına yansımıştır. Belediye binasına girmek isteyen Mehmet Hayri Oruç adlı vatandaşın arama noktasına geldiği sırada, üzerini arayan kolluk kuvvetleri tarafından darp edilmesine müdahale etmek isteyen Diyadin Belediye Eşbaşkanları Evren Demir ve Betül Yaşar polisin saldırısına maruz kalmıştır.Medyaya yansıyan görüntülerde ''ARAMA İZİNLERİ OLMADIĞI ANLAŞILAN KOLLUK KUVVETLERİNİN-BEN DEVLETİM!''şeklindeki beyanları görüntülerden açıkça anlaşılmaktadır. Anayasanın amir hükmü gereği “hukuk devleti”ilkesi bertaraf edilmiştir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre(m.119/1), hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile arama yapılacağı vurgulanmıştır.Kolluk kuvvetlerinin hukuksuz tavrı usule aykırı arama ile başlayıp, belediye binası içerisinde halk tarafından seçilen eşbaşkanlara darp-cebir ve ters kelepçe ile devam etmiştir. Belediyeler halka hizmet için vardır.Belediye binası girişlerine konulan X-RAY cihazları taciz mahiyetindedir.X Ray cihazı kurma kararı belediye meclisine aittir.Polisin böyle bir yetkisi de görevi de yoktur. Bu hukuksuz uygulamalar devletin kolluk görevlileri tarafından yine devlet makamlarının talimat ve emirleri ile sistemli bir şekilde HDP'li belediyelerde uygulanmaktadır. Bugün yaşanan hukuksuzlukları gerçekleştirenler hakkında gerekli suç duyuruları yapılacaktır.Diyarbakır Barosu olarak bu uygulamaları ve seçilmiş başkanlara yönelen müdahaleyi kınıyoruz.Eşbaşkanlara ve Diyadin halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Diyarbakır Barosu olarak olayın takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.

DİYARBAKIR BAROSU BAŞKANLIĞI