BASINA VE KAMUOYUNA

15.11.2018

BASINA VE KAMUOYUNA

09.11.2018 günü Ankara Barosu CMK Uygulamaları Merkezi tarafından müdafii olarak görevlendirilen meslektaşımız Av. Fadime Eymir; Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Büro Amirliği'nde görevli kolluk personeli tarafından önce sözlü hakarete maruz kalmış ve akabinde adliye koridorunda darp edilmiştir.

Meslektaşımızın darp edilmesi üzerine Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi ile Ankara Barosu Yönetim kurulu üyeleri gerek Adli Tıptan rapor alınması gerekse Savcılığa suç duyurusunda bulunulması işlemlerini gerçekleştirmiş ve Darp edilmesine rağmen görevine devam eden meslektaşımızın durumunun sorgu zaptına geçirilmesi talebiyle Sulh Ceza Hakimi ile görüşmek isterlerken bu kez Avukat Hakları Merkezi üyesi Av. Büşra PAMUKÇU mübaşir tarafından duruşma salonu dışına ittirilmek suretiyle çıkarılmaya çalışırken kolundan yaralanmıştır.

Her iki olaya ilişkin olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde soruşturma dosyaları açılmış ve meslektaşlarımız Adli Tıptan rapor almışlardır.

Yine geçtiğimiz hafta Gaziantep Barosu üyesi meslektaşımız Av.Hüseyin Çelebioğlu haciz işlemi sırasında Bozova/Şanlıurfa'da fiili olarak saldırıya uğramıştır. Bu olaya ilişkin olarak da Soruşturma devam etmektedir.

CMK uygulamaları Merkezi tarafından gerçekleştirilen görevlendirme; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu 1. maddesi ve 5271 sayılı CMK uyarınca bir kamusal hizmettir. Avukat Hakları Merkezince gerçekleştirilen görevlendirme ise 1136 sayılı Avukatlık Kanunu' nun 97. maddesinin 6. bendindeki görevini yerine getirmek üzere Baro Başkanı adına yürütülen bir mesleki faaliyettir.

Toplumda Avukatlık Mesleğini ifa ederken saldırıya uğrayan meslektaşlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. "Avukatlar görevini yaparken kimseye; ne müvekkile, ne hakime hele ne iktidara tabiidir. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiç bir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar esir kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı” şiarı ile mesleklerini ifa etmeye çalışmışlardır. Kamu hizmetini yerine getirirken meslektaşlarımızın uğradığı saldırılar sebebiyle ; saldırının öncelikle mesleğimizin Onuru ve Can güvenliği içinde yapılabilmesine yönelik olduğu bilinciyle kendilerine geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor ve Ankara Barosu'nun bu uygulama ve saldırılar karşısında takındığı tutum ve aldığı kararların sonuna kadar destekçisi olduğumuzu buradan Kamuoyuna ilan ediyoruz. 15.11.2018

DİYARBAKIR BAROSU BAŞKANLIĞI