Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
BASINA VE KAMUOYUNA

14.09.2017

BASINA VE KAMUOYUNA

                                                                                                                                                                            14.02.2017

                31.08.2017 tarihinde Hakkari ilinde SİHA müdahalesi ile gerçekleşen olay üzerine yaşamını yitirenlere yönelik iddiaları incelemek, gözlemlemek ve raporlaştırma amacıyla Hakkari Barosu ,Van Barosu ve Diyarbakır Barosu Başkan ve yönetim kurulu üyelerinden oluşturulan heyetle 12.09.2017 tarihinde Hakkari iline gidilmiştir. Bu amaçla öncelikle resmi makamlarla temasa geçilmiş ve ilk olarak Hakkari Valisiyle bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Bir dizi görüşmeden sonra Hakkari Barosu yerleşkesinde basına kısa bir bilgilendirme yapılmış ve söz konusu bilgilendirmede gün boyu görüşülen  kurum ve şahıslara ilişkin kısa bir bilgilendirmenin yanı sıra en kısa zamanda hazırlanacak raporun kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisi verilmiştir.

                Heyetimizce hazırlanan rapor 14.09.2017 tarihinde kamuoyuyla paylaşılmıştır.Hakkari Valiliğince Hakkari ilinde kendileriyle yapılan görüşme kapsamında heyetimizce kamuoyuna yanlış bilgi verildiğine ilişkin web sayfasında 14.09.2017 tarihinde bir basın bildirisi yayınlanmıştır. Basına yapılan sözlü açıklamalar yanlış bir algıya sebebiyet vermiş ise de Sayın Hakkari Valisi ile yapmış olduğumuz görüşmede tarafımıza aktarılan hususlara raporumuzun 4. kısmında yer vermiş olup aynen aktarıyoruz.

Hakkari Valisi ile yapmış olduğumuz görüşmede, heyetimize verilen bilgide olayın oluş tarzı ve sonuçlarına ilişkin Valililiklerince, 01.09.2017 tarihinde basın bildirisi yayınladığını, olayın oluş tarzı ve sonuçlarının söz konusu açıklamada belirtildiği şekilde geliştiğini belirtilmiştir.Devamla dosyanın adli makamlara intikal ettiğini, soruşturmanın devam ettiğini belirtmekle birlikte, olayın SİHA tarafından takip edilen silahlı örgüt mensuplarının olay yerine kadar takip edildiği, SİHA müdahalesi sonucu olay esnasında iki örgüt mensubunun öldüğünü cenazelerinin kolluk tarafından olay yerinden alındığını, kod adlarının ve kimlik bilgilerinin tespit edildiğini , sivil ancak basın bildirilerinde belirttikleri üzere  örgüt ile işbirliği içinde olduğu belirtilen Mehmet Temel'in yaşamını yitirdiğini ve yanında olan diğer 3 kişinin de yaralandığını ,yaralı iki kişini tutuklandığı birini halen hastanede tedavisine devam edildiğini, olay yerinde  de 4 örgüt mensubunun olduğunu tespit ettiklerini belirtmiştir.

    

Raporumuzun bu kısmından da anlaşılacağı üzere Hakkari Valisiyle  yapılan görüşmede yaşamını yitiren Mehmet Temel ve yaralı Musa Tarhan,İbrahim Sak ve İsmail Aydın'ın  söz konusu yere piknik amacı ile gittikleri konusunda Hakkari Valisi tarafından verilmiş bir bilgi iddiası bulunmamaktadır. Söz konusu olay yerine  ''piknik amaçlı olarak gitmek beyanı''  yaralıların ve hayatını kaybeden Mehmet Temel'in ailesi tarafından  dile getirilmiştir.  Raporumuzda da bu şekilde yer almaktadır. Söz konusu sözlü beyanlarımızdan kaynaklı yanlış anlaşılmaya binaen  Hakkari Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklama üzerine  kamuoyunu bilgilendirme  amacıyla bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur.

 

                                                                                                                     Diyarbakır Barosu Başkanı

                                                                                                                               Av. Ahmet Özmen