BASINA VE KAMUOYUNA

21.01.2015

BASINA VE KAMUOYUNA

ESKİŞEHİR’de  2 Haziran 2013’te Gezi Parkı protestoları sırasında saldırıya uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın  Kayseri Ağır Ceza Mahkemesinde görülen  21/01/2015 tarihli karar duruşmasında; sanıklar hakkında verilen hüküm,  Ulusal ve Uluslararası mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

Başta kamuoyu olmak üzere insan hakları savunucularının tamamının vicdanını rahatsız eden bu karar duruşmasını yerinde takip eden ve karar sonrasında kamuoyu ile görüş ve fikirlerini paylaşmak isteyen başta Baromuz Başkanı Av. Tahir ELÇİ olmak  üzere diğer Baro Başkanları ve meslektaşlarımız ile kararı adil ve hukuki bulmayan yurttaşlara kolluk görevlileri tarafından yapılan saldırı da kararla paralellik göstermiş; İnsan Hakları ve özgürlükler ile yaşam hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğüne tahamülsüzlüğün açık bir göstergesidir.

Yine yaşam hakkı gibi kutsal bir hakka bu derece açık bir saldırı ve ihlallin olduğu bu dosyada, Mahkemenin vermiş olduğu bu karar kamu gücünü kullananların işlediği fiil ve davranışlardan kaynaklı cezasız kaldıkları ve cezalandırılmadıkları noktasındaki kamuoyu algısını pekiştirmiştir.

Verilen bu kararla kamu otoritesini kullanan güçlerce işlenen başta yaşam hakkı ihlali olmak üzere yasa ve hukuka aykırı fill ve davranışların, cezasızlıkla sonuçlanmış olmasıyla, sanıklar adeta ödüllendirilmiş ve karar kamuoyunun vicdanını rahatsız etmiştir.

Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı tarafından bu şekilde  kararla  ilgili kamuoyu ile görüş ve fikirlerini paylaşmak isteyen başta baro başkanımız olmak üzere diğer baro başkanları ve meslektaşlarımızla mahkemeyi takip eden sivil vatandaşlara Kolluk Görevlileri tarafından yapılan saldırıyı nefretle kınıyor; verilen hukukusuz kararın da takipçisi olacağımızı kamuoyu ile bir kez daha paylaşıyoruz.

Saygılarımızla.

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu