Basın ve İfade Özgürlüğünü Savunma Suç Değildir!

22.06.2016

Basın ve İfade Özgürlüğünü Savunma Suç Değildir!

Özgür Gündem gazetesine dönük adli soruşturmalara karşı başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyası kapsamında bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Prof. Dr. Şebnem Korur FİNCANCI, RSF Türkiye Temsilcisi Erol ÖNDEROĞLU ile yazar/aktivist Ahmet NESİN 20.06.2016 tarihinde tutuklanmıştır. Öncelikle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin tutuklama kararının hukuki temelden yoksun ve tutuklanan kişilerin insan hakları savunuculuğu yapmasının tutuklama kararında etkili olduğu görülmüştür. Özellikle Prof. Dr. Şebnem Korur FİNCANCI'nın Cizre'deki sokağa çıkma yasağı sonrası yaptığı çalışma ve raporlamaların karara etkisi olduğunu düşünmekteyiz. Sulh Ceza Hakimliği basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan bir suç isnadından ötürü insan hakları savunucularını tutuklamıştır. Sulh ceza hakimliklerinin Cumhuriyet savcılıklarının tutuklama taleplerini Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde  değerlendirmesi gerekmekteyse de anılan tutuklama kararında bu değerlendirmenin yapılmadığı ve kararın hukuk devleti ilkesini Anayasasına koyan bir ülke için utanç verici bir karar olduğunu belirtmek durumundayız. Özellikle bu tutuklama kararı sulh ceza hakimliklerinin kuruluş amaçları konusunda kamuoyunda oluşan şüphelere katılmamıza yol açmıştır. Tutuklama kararının itirazla ortadan kaldırılacağına olan inançla Şebnem Korur FİNCANCI, Erol ÖNDEROĞLU ve Ahmet NESİN'le dayanışma duygularımızı ilan ediyoruz.

ADIYAMAN BAROSU
AĞRI BAROSU                    BATMAN BAROSU

BİNGÖL BAROSU                       BİTLİS BAROSU                  DERSİM BAROSU

(Dönem Sözcüsü)