Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Basın ve İfade Özgürlüğüne Öldürücü Bir Darbe Daha...

27.11.2015

  

Diyarbakır Barosu Başkanlığı

Basın Bildirisi      

                                                                                                                                                                              27.11.2015

 

Basın ve İfade Özgürlüğüne Öldürücü Bir Darbe Daha...

 

Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül'ün bir haber-yayın nedeniyle tutuklanması, başta basın ve ifade özgürlüğü olmak üzere Türkiye'deki demokratik özgürlüklere öldürücü nitelikte bir darbe daha vurmuştur.

Basın ve ifade özgürlüğü; açık bir toplumun temel güvencesi ve demokratik bir toplumun ise temel bir değerini oluşturmaktadır. Basının özgür, basın çalışanlarının da herhangi bir baskı, tehdit, soruşturma, kovuşturma ve tutuklama tehdidinden uzak bir şekilde görevini yapamadığı bir toplumda, diğer hiçbir demokratik ve bireysel özgürlüğün güvencesinden ve varlığından söz edilemez. Türkiye, özellikle son bir-iki yıl içerisinde neredeyse her gün basın ve ifade özgürlüğünün darbelendiği, demokratik özgürlüklerin örselendiği, yönetenlerden kaynaklanan baskı ve tehditlere sahne olmaktadır.

Türkiye'nin en deneyimli ve parlak bir mesleki geçmişe sahip Cumhuriyet Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün, dünyanın her yerinde olağanüstü nitelikte haber değeri olan ve toplumun güvenliğini ilgilendiren çok önemli bir konuyla ilgili toplumu bilgilendirici nitelikte bir haber nedeniyle tutuklanmaları son yılların basın-ifade ve demokratik özgürlüklere yönelik en ağır ve öldürücü darbesini vurmuştur.

Türkiye toplumunun toplumsal güvenliğini ve geleceğini ilgilendiren, çok sayıda silah yüklü TIR'ın ulusal ve uluslararası hukuk hükümlerine açıkça aykırı ve suç teşkil edecek şekilde kamu görevlileri tarafından Suriye'deki gruplara götürüldüğü bir sırada soruşturma makamları tarafından durdurularak aranması ve el konularak soruşturmaya konu yapılması olayı dünyanın her yerinde, her gazetecinin ilgisini çekecek, meslek ahlakı ve cesaretine sahip her gazeteci tarafından haber konusu yapılabilecek bir olaydır. Gazeteci Dündar ve Gül'ün tutuklanması, demokratik topluma yönelik çok büyük bir tehdit ve gözdağı olduğu gibi aynı zamanda çok ağır bir suçun soruşturmasını etkileme ve delilleri gizleme suçunu oluşturmaktadır.

Diyarbakır Barosu; gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasını her türlü maddi ve hukuki dayanaktan yoksun, tümüyle siyasi iktidarın ve yönetenlerin fiili baskısıyla alınmış kabul edilemez bir karar olarak görmektedir. Diyarbakır Barosu, gazeteci Dündar ve Gül'ün tutukluluk durumuna derhal son verilmesi çağrısında bulunmakta, talep etmekte, haklarında sürdürülen bu haksız ve hukuksuz soruşturma ve kovuşturmada kendileriyle dayanışma içerisinde olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla sunulur.


Av. Tahir ELÇİ/Diyarbakır Barosu Başkanı

Diyarbakır Barosu YK Adına