Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Baromuzun Nusaybin ile ilgili girişimleri sürüyor...

24.11.2015

Baromuzun Nusaybin ile ilgili girişimleri sürüyor...

24.11.2015
 

Nusaybin İlçesinde on ikinci (12.) gününe giren "Sokağa Çıkma Yasağı" uygulaması ve ilçede yaşanan olaylarla ilgili Baro Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile bazı üyelerimizden oluşan bir grup avukat dün (23.11.2015) Mardin'de bir dizi görüşme ve ziyaret gerçekleştirdi.
 
 
Önceki gün Nusaybin'e gitmek isteyen Mardin Milletvekilleri, Belediye Başkanları ile kalabalık bir HDP Heyetine yapılan sert müdahaleden etkilenerek hastaneye kaldırılan Mardin Milletvekilleri Prof. Dr. Mithat SANCAR, Av. Erol DORA ve Ali ATALAN'ın ziyaret eden Baro Başkanımız ve YK Üyelerimiz burada milletvkillerine geçmiş olsun dileğinde bulunduktan sonra Baro Başkanımız Tahir ELÇİ ve Mithat SANCAR tarafından basına açıklamalar yapıldı. Baro Başkanımız açıklamasında; milletvekili ve Belediye Başkanlarına göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve diğer biçimlerde yapılan hukuk dışı müdahaleyi kabul edilemez bulduklarını ve kınadıklarını ifade ederek milletvekilleri ile müvekkilleri olan halk arasına barikat kurmanın, halk ile temsilcilerinin buluşmasının fiziki müdahale yapılarak engellenmesinin her türlü hukuki ve demokratik ölçüye aykırı olduğunu ifade etti. Baro Başkanımız, Nusaybin'de yaşanan durumun sona ermesi ve Nusaybin halkı üzerindeki hukuksuz uygulamanın sona ermesi için her türlü girişim ve başvuruyu yapacaklarını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Mithat SANCAR da, kendilerine yapılan müdahale ve sokağa çıkma yasağının hukuka aykırı yönü ile ilgili bilgiler verdi.


 

Daha sonra Baro Başkanımız ile Mardin Baro Başkanı Çelebi ARAS, Mardin Valisi Ömer Faruk KOÇAK'ı makamında ziyaret ederek Nusaybin'de 12. gününe giren sokağa çıkma yasağının halk üzerindeki ağır etkileri, halkın karşı karşıya olduğu tehlikeler ve uygulamanın bir an önce son bulması taleplerini ve konuya ilişkin görüşlerini dile getirdi. Vali KOÇAK; ilçede yasadışı örgüt üyeleri tarafından oluşturulan hendek ve barikat ile silahlı faaliyetler sonlandırılana dek ilçede yürütülen güvenlik operasyonunun süreceğini ifade etti.

 

Baro Başkanımız ve beraberindeki avukatlar daha sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet TÜRK ve Ferruniyye AKYOL'u makamında ziyaret ederek, önceki gün maruz kaldıkları saldırı ve uygulama nedeniyle kendilerine geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Baro Başkanımız, müdahalenin kabul edilemez olduğunu, halk tarafından seçilen milletvekili ve Belediye Başkanlarının ve özellikle halk arasında manevi bir ağırlığı olan ve kardiyolojik sorunlar yaşayan Belediye Eş Başkanı Ahmet TÜRK'e yönelki gazlı ve diğer biçimlerde yapılan müdahaleyi kınadıklarını ve utanç verici bulduklarını ifade etti.


Baro Başkanımız Tahir ELÇİ ve Mardin Barosu Başkanı Çelebi ARAS daha sonra HDP ve DBP Mardin İl Başkanları ile Ak Parti Mardin İl Başkanı ile bir görüşme ve bilgi alışverişinde bulundu.

Daha sonra Baro Başkanımız Tahir ELÇİ, Nusaybin Kaymakamı Haluk ÇAKÇAK ile telefonla bir görüşme yaptı.

Akşam saatlerinde Mardin Barosu Hizmet Binasında Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ ile Mardin Baro Başkanı Çelebi ARAS, her iki barodan Yönetim Kurulu Üyeleri ile ve çok sayıda avukatla birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyerek yaptıkları görüşmeler ve Nusaybin'de yaşanan durum ile ilgili açıklamalar yaptı. Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ konuşmasında; yaptıkları görüşmeler ile Mardin ve Diyarbakır Barolarına ulaşan bilgilere göre Nusaybin halkının büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu, su ve elektrik hizmetinin sunulmadığını, kanalizasyon kanallarının patladığını, çöplerin kaldırılamadığını; halkın ilaç, ekmek ve temel gıda maddelerinden yoksun olduğunu, salgın hastalıkların ve açlık tehlikesinin başgösterdiğini ifade ederek yetkililerden anayasal bir dayanağı da olmayan ve halkın yaşamını tehlikeye sokarak mağdur eden sokağa çıkam yasağının bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini, Mardin ve Diyarbakır Baroları olarak yaptıkları ortak değerlendirmede; halen Nusaybin mahallelerinin içinde, sivil yaşam alanlarında ağır silahlarla sürdürülen askeri-güvenlik operasyonunun sonlandırılmasını, silahlı grupların da aynı alanlardaki hendek, barikat ve silahlı faaliyetlerine bir an önce son vererek buradan çekilmeleri gerektiği sonucuna vardıklarını, iki baro olarak bu yönde çağrıda bulunduklarını ifade etti. Baro Başkanımız Tahir ELÇİ; Mardin'de yaptıkları görüşmelerde bu görüş ve taleplerini ilgililere ilettiklerini sözlerine ekledi.


 

Mardin Baro Başkanı Çelebi ARAS da Nusaybin'den kendilerine ulaşan bilgiler ve ihtiyaç duyulan temel gereksinimler konusunda bilgi vererek bugüne kadar Mardin Barosu olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. ARAS ayrıca; Nusaybin halkının yaşadığı ağır tehlike ve mağduriyete dikkat çekerek Mardin ve Diyarbakır Baroları olarak yetkililerden sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını istediklerinin, ayrıca silahlı gruplardan da ilçedeki silahlı faaliyet, hendek ve barikatlar biçimindeki uygulamalara son vermeleri gerektiği çağrısında bulunduklarını ifade etti.